Na sjeveru Kavkaza Čečenija niče iz pepela rata, a u njoj, među desetinama hiljada gastarbajtera, već dvije godine radi i tridesetak radnika s prostora bivše Jugoslavije. Prijestonica Grozni već duže je veliko radilište. Ekonomski rast kao rezultat izvoza nafte i plina ovu rusku republiku stavio je u vrh zemalja koje užurbano obnavljaju infrastrukturu ne pitajući pri tome za cijenu razvoja.

Ekonomski procvat

U balkanskoj koloniji u Groznom su i četiri naša Krajišnika – Bišćanin Nedžad Hadžić, Mirzet iz Vilenjače i Amir s Ostrošca te Nurfet zvani Hadžija iz Tromeđe kod Bosanske Krupe. S njima su i Cvetko iz Međimurja, Srećo iz Novog Sada, Predrag iz Čačka.

– Ovo je islamska država u velikom ekonomskom procvatu koja će ubrzo ličiti na velike evropske gradove. Ovdje već sada možete vidjeti građevine kakvih se ne bi postidjela Meka, Medina, Dubai ili Moskva, a zgrada čečenskog parlamenta je kopija francuske građevine koju vidimo na slikama u blizini Ajfelovog tornja – priča Nedžad Hadžić, koji sa zemljacima radi u Groznom.

Hadžić kaže da je najviše turskih neimara, koji od kamena prave čuda, a većina ulica i trgova njihovih je ruku djelo. Nedžad nije ravnodušan na čečenski procvat i s rezignacijom  spominje primjer Bosne, u kojoj 16 godina nakona rata nema budućnosti.

– Na rezidenciji čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova, koja je završena ovih dana i koštala je fantastičnih 15 milijardi eura, radila je Jugoslavija u malom. Nekima je bilo suđeno da ovdje u Čečeniji i umru, kakav je bio slučaj s rahmetli Mirsadom Hrnjčićem Kviskom iz Gračanice – nastavlja priču Hadžić.

Čuvanje tradicije

Na otvorenju predsjedničke rezidencije, prema riječima Hadžića, bili su slavna violinistica Vanesa Mej (Vanessa Mae), glumac Žan-Klod van Dam (Jean-Claude Van Damme) i njegov kolega Čak Noris (Chuck Norris). U krugu rezidencije je vjerna replika Meke.  Impozantna je i džamija u Groznom, u kojoj klanja 10.000 vjernika.

Na pitanje kod koga rade i ko ih je odveo u Čečeniju, lakonski odgovara:

– Slovenci!

Što se tiče slobodnog vremena, Nedžad kaže da nije na Kavkaz otišao kako bi izlazio, nego trbuhom za kruhom.

– U Groznom ne postoji noćni život. Ovo je konzervativna sredina u kojoj je tradicija dominantna. Čečeni čuvaju tradicionalne vrijednosti i od njih se može mnogo toga naučiti, pogotovo mi s Balkana – ističe ovaj Bišćanin, koji dodaje da će u rodni grad doći polovinom decembra.

Šetnja s puškom

U Čečeniji je normalno vidjeti ljude s puškom, kao što u Bihaću prolaznici po kišnom vremenu nose kišobrane. Ovdje su, prema Nedžadovim riječima, vrlo rezervirani prema strancima, pa makar to bili i susjedi iste vjere, Dagestanci.

– Za preljubu se gubi glava i na to niko i ne pomišlja – objašnjava Nedžad.

Znaju za Bosnu

– S obzirom na to da smo iz Bosne, razgovarali smo mnogo o ratu sa Čečenima i svi do jednoga znaju za rat u našoj zemlji. Saznanjem da dolazite iz Bosne već mijenjaju svoj ratoborni gard i prihvataju vas kao brata – kaže Nedžad.

 

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *