Mike Kanawati, kršćanin, stanovnik Betlehema, posti zajedno dane ramazana sa svojim komšijama muslimanima.

“Post, bilo na kršćanski ili muslimanski način, čini da osjetimo patnje onih koji nemaju hrane”

“Moja baka je uobičavala postiti i kršćanski i muslimanski post, i mi smo odgajani da  pokažemo poštovanje i solidarnost s drugim religijama“, rekao je Kanawati.

Kanawati je rekao da je ponosan ‘poput mnogih drugih kršćana’ što posti muslimanski mjesec ramazan i ističe da to ni na koji način ne umanjuje njegovo kršćansko ubjeđenje.

On je otkrio da pojedini njegovi prijatelji muslimani također poste na kršćanski način, suzdržavajući se od jedenja sira, mesa i milijeka, kao znak solidarnosti s kršćanima.

Tradicija posta, naglasio je Kanawati, je stotinama godina sačuvana kroz generacije muslimana i kršćana koji koegzistiraju u Betlehemu.

Betlehem je naseljen većinom muslimanima, ali je također i dom za najveće kršćanske zajednice u Palestini.

U istraživanju sprovedenom nad betlehemskim kršćanima 2006 od strane palestinskog Centra za istraživanje i kulturni dijalog, 90 posto je izjavilo da ima prijatelje muslimane, 73,3 posto je reklo da  palestinske vlasti poštuju kršćansko nasljeđe u gradu, a 78 posto prijavilo je iseljavanje kršćana iz Betlehema zbog izraelskog ograničavanja putovanja na tom području.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *