Brejvik je očekivao da će ubiti do sto ljudi, a naknadno je procijenio da je mogao da ubije čak 700 osoba. Imao je tri scenarija: najgori slučaj, očekivani slučaj, najbolji slučaj. Vjerovao je da će mnogi u panici skakati u vodu i da će se udaviti. Mnogima su pritekli u pomoć čamci iz kampa Utvika. Nekolicina ih je uspijela da dopliva do kopna spasa.

 

Brejvik u ubilačkom pohodu na ostrvu Utoja

U porastu je mržnja prema muslimanima u anonimnim debatama na internet izdanjima medija, upozoreno je na konferenciji “Norveška poslije 22. jula”, koju u Gulu organizuju Radnička partija (AP) i sindikat LO. Generalni sekretar AP Rejmond Johansen traži odgovornost urednika.

“Nije bilo predizborne kampanje u posljednje dvije decenije u kojoj useljenici nisu obilježavani kao problem. Policija se fokusirala na radikalne islamiste, a 22. juli je pokazao da smo bili suviše naivni”,kaže bivši vođa AP Torbjorn Jagland, danas generalni sekretar Evropskog savjeta i jedan od autora izvještaja “Živjeti zajedno”.

Ništa nije rutinsko u slučaju teroriste Brejvika. Izvještaj koji su najzad završili psihijatri Sine Serhajm i Turgeir Husbi najduži je koji su eksperti ikad napisali: 230 stranica, a uobičajeno je 30-70 stranica. Ako bude proglašen uračunljivim, Brejvik može da dobije do 21 godinu zatvora. Ukoliko je neuračunljiv, bit će upućen u psihijatrijsku ustanova na poseban tretman.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *