Nacrt izvještaja Evropske unije o ljudskim pravima navodi kako Izrael izlaže manjine nečovječnom tretmanu i kako građani arapskog porijekla pate zbog ekonomske diskriminacije i nejednakog pristupa zemljištu i stambenim objektima.

 

U nacrtu se takođe kaže kako sigurnosna politika Izraela otvoreno cilja na građane arapskog porijekla.

 

U međuvremenu, izaslanik EU za Južni Mediteran, Bernardino Leon, koji je postavljen na tu poziciju u julu ove godine, održao je kontakte u Izraelu.

 

Leon se sastao sa zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova Izraela i izraelskim ambasadorima raspoređenim na diplomatskim misijama u evropskim gradovima, kako bi izvršili osvrt na Arapsko proljeće. Savjetujući Izraelcima da se umire, dok se region suočava sa Arapskim proljećem, govoreći da proces tranzicije može trajati i deset godina, ali će stvari biti mnogo bolje ukoliko se proces tranzicije nastavi.

 

“Poznato mi je kakav stav ovdje vlada kad su Arapi u pitanju. Neće biti lako, ali ono što smo ranije imali bila je sama zima, zemlje sa korupcijom i mučenjem, rekao je Leon.

 

Dotičući se takođe rastućeg uticaja Muslimanskog bratstva, Bernardino Leo je ocijenio da će Muslimansko bratstvo morati da se pomjeri iz ugođaja u opoziciji, na tačku na kojoj će preuzeti odgovornost za novu vladu.

 

 

(trt)

Leave a Reply

*

captcha *