Svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) obilježen je danas Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata, u spomen na 14. avgusta 1992. godine, kada je kod osječkog prigradskog naselja Nemetina provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu.

Predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak istaknuo je da je kroz srpske koncentracijske logore, kojih je  bilo 70-tak, prošlo oko 30.000 hrvatskih zatočenika.
“Tristotinjak logoraša ubijeno je u logorima dok se oko 2.400 vodilo kao nestalima”, naveo je Rehak.
Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora također je rekao kako su, nakon poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora, najzaslužniji za stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske.
U ime predsjednika Hrvatskog sabora, sudionike akademije, pozdravio je saborski zastupnik Petar Mlinarić a u ime ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, državni tajnik
U ministarstvu Zoran Komar.
Govorili su i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba te posljednji ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade, Branko Borković.

Prikazan je kratki dokumentarni film o razmjeni logoraša kod Nemetina 1992. godine. Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara uručeno je priznanje HDLSKL, koje je u ime Fonda primila predsjednica Ljiljana Blažević.

Obilježavanje Dana sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata, nastavit će se kod osječkoga prigradskog naselja Nemetina, posvetom spomen-obilježja na mjestu gdje je 14. avgusta 1992. godine provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu. Tada je iz
srbijanskih logora, na privremeno okupiranim hrvatskim područjima i u Srbiji, oslobođeno 714 hrvatskih zatočenika – hrvatskih branitelja, policajaca i civila.

Navečer će u Osijeku biti otvorena izložba fotografija “Sjećanje” te predstavljena knjige Marijana Gubine “260 dana” o stradavanju zatočenika u srpskim koncentracijskim logorima.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *