Smrt djevojčice Safaa Abu Saif-e

Dvanaestogodišnja Safaa Ra’ed Ali Ebu-Saif je ubijena tijekom Operacije Zimska vrućina (Hebrejski: מבצע חורף חם‎, Mivtza Horef Ham). Ona je iskrvarila do smrti nakon što je pogođena jednim metkom dana 1.marta 2008.godine. Živjela je u Abed Rabbo okrugu grada Jabalia u sjevernoj Gazi, koji je podnio najveći teret invazije IOS-a (Izraelskih Okupacionih Snaga) na Jabalia-u

Invazija IOS-a na Abed Rabbo okrug je počela u ranim satima u subotu 29.februara. Safaa-ina majka, Samah Abid Ebu-Saif, i njen sin, Ali, su dali CZLJP-u detaljna svjedočenja o smrti Saffa Ebu Saif-e.(PCLJP intervju sa Sumah i Alli Ebu-Saif, Jabalia 4.6.2008.godine.)

‘Kada su Izraelci ušli u naš okrug, oko 4 sata ujutro (29.februara) moja cijela porodica se skupila u dnevnom boravku naše kuće’ svjedoči Samah Ebu-Saif. ‘Bilo nas jemajka ukupno dvadeset i pet. Mogli smo vidjeti helikoptere i čuti borbene avione, i također smo čuli tenkove ispred naše kuće. Stoga smo svi ostali u dnevnom boravku dvadeset i četiri sata.’

Kuća Ebu-Saif ima dvorište, i okružena je visokom zidovima sa sigurnosnom kapijom ispred.

Otprilike oko dvadeset četiri sata kasnije, u 4 sata ujutro 1.marta, Samah Ebu –Saif je pripremala hranu za porodicu, kada je dvanaestogodišnja Safaa otišla na gornji sprat kuće, gdje su živjeli njen daidža i njegova porodica. Da bi uradila ovo, Safaa je morala izaći izvan dnevne sobe, i popeti se vanjskim stepenicama koje su vodile do stana na drugom spratu. Njeni roditelji nisu znali da je napustila dnevni boravak.

Pet minuta kasnije šira Ebu-Saif porodica koja je bila dole su čuli samo jedan pucanj, koji je popraćen vriskom. Safaa-in otac, Ra’ed Ebu Saif, i njegov stariji sin, Ali, su potrčali stepenicama na drugi sprat koristeći vanjske stepenice. Pronašli su Safaa-u u spavaćoj sobi, sa svojom tetkom, Kefiyaom. Safaa je bila upucana, i srušila se na pod spavaće sobe.

‘Bila je rupa na njenim prsima’ rekao je Ali Ebu-Saif .’Metak je ušao sa njene lijeve strane i izašao kroz njena leđa. Teško je krvarila. ‘ Safaa je otišla gore da pita svog ujaka i tetku da siđu dolje sa svojom djecom zbog svoje vlastite sigurnosti. Ra’ed i Ali Ebu-Saif su   snijeli Safaa-u dole a njihove komšije su pozvale hitnu pomoć. Susjedi su zatim pozvali porodicu Ebu – Saif, i  rekli im da hitna pomoć ne može doći do njihove kuće jer su palestinske hitne pomoći napadnute od strane izraelskih tenkova.

Ebu-Saif porodica je pozvala palestinsko udruženje Crveni polumjesec (PUCP), koja im je ponudila medicinski savjet preko telefona. ‘Stavili smo zavoje Safaa-i i pokušali zaustaviti krvarenje’, kazala je Samah Ebu-Saif. ‘Ali nismo mogli, umrla je tri sata kasnije, između 7:30-8:00. Porodica je pozvala PUCP, i obavijestila ih da je njihova kćerka mrtva. PUCP im je rekla da bi član porodice Ebu-Saif trebao napustiti dvorište kroz kapiju, držeći bijelu maramu, i donijeti Safaa-u do obližnjeg raskršća, gdje bi PUCP preuzeo njeno tijelo.

10-00Ebu –Saif porodica vjeruje da bi bilo koji čovjek koji bi napustio njihovu kuću bio ubijen od strane IOS-a. Tako je Samah Ebu-Saif iznijela tijelo svoje kćerke kroz dvorište na ulicu u pratnji svoje starije majke, koja je držala bijelu maramu. Kako su dvije žene pokušale da hodaju niz ulicu prema raskrsnicama, izraelski tenkovi su počeli da pucaju ispred njih, unatoč činjenici da su nosile mrtvo dijete, i da su nosile bijelu maramu kao što im je rečeno. Dvije žene su bile prinuđene da trče nazad u kuću u zaklon.

Otprilike u 10 ujutro u nedjelju 1.marta, PRCS su obavijestili porodicu Ebu-Saif da su ugovorili sa IOS-om da porodica iznese tijelo svoje kćerke do PRCS vozila koje će ih čekati na obližnjoj raskrsnici. Samo Safaa-inom ocu, Ra’ad Abu Saifu je bilo dopušteno da bude u pratnji kćerkinog tijela do bolnice Kamal Odwan u Beit Lahia.

Ebu-Saif porodica su rekli CZLJP da vjeruju da je njihova kćerka namjerno ciljana od strane snajperiste IOS-a. Bila je mala, i jasno nenaoružana, i tvrde da nije bilo unakrsne paljbe kada je Safaa Ebu-Saif fatalno pogođena. CZLJP je kontaktirao bolnicu Kemal Odwan u Beit Lahia, gdje je medicinski izvor potvrdio da je Safaa Abu Saif ubijena dana 1.marta 2008.godine kao rezultat samo jednog metka koji je ušao s lijeve strane njenih prsa i izašao kroz njena leđa.

(16)CZLJP navodi da su IOS namjerno spriječile pristup hitne pomoći u Abed Rabbo u okrugu Jabalia tijekom upada, što je kršenje međunarodnog zakona. Da je hitnoj pomoći dozvoljeno da preuzme Safaa Abu-Saif nakon što je ustrijeljena, možda je mogla preživjeti.

 

(16) PCLJP telefonski poziv Kamal Odwan bolnici, 14.juli 2008.

 

Nastavit će se…

Kompletan dokument:

Krv_na_njihovim_rukama.pdf

Leave a Reply

*

captcha *