Nezapamćeni zločin Norvežanina Andersa Behringa Brejvika sledio je čitavom svijetu krv u žilama. Masakr nad 92 osobe on je nazvao “gnusnim, ali neophodnim”. Kako sam kaže, pokretački motiv bio mu je “revolucija u Evropi protiv globalizma, multikulturalizma i islama”. Psihijatri i kriminolozi objašnjavaju da je ovakav zločin posljedica ili stravičnih psihoza ili psihopatske strukture ličnosti, naglašavajući da i u Srbiji ima dosta onih sa grandioznim idejama kojima malo fali da na sličan način puknu!

“Psihotični i šizoidni poremećaji su vrlo teška psihijatrijska oboljenja za koja su karakteristične audio i vizuelne halucinacije. Bolest je često praćena sumanutim idejama o sopstvenoj veličini i neophodnosti preuređenja svijeta. Često se preuzima uloga spasioca, Mesije. Da li će se pacijent “boriti” protiv islamizma, hrišćanstva, komunizma, fašizma, propagirati šovinizam ili Hitlera, zavisi od osobe do osobe. Takvi pacijenti osjećaju se ugroženo i progonjeno od ovih manjinskih grupa, pa ukoliko se ne liječe, zbog ekstremne mržnje mogu predstavljati veliku opasnost za druge”, kazao je za srbijanski “Alo” Nebojša Jovanović, psiholog i psihoterapeut.

On napominje da iako ovakve ideje oduvijek počivaju u oboljelima, mogu godinama da ne budu primećene od strane okoline, sve dok ne kulminiraju i oboljelom postanu jedina tema o kojoj razmišljaju, pa i smisao života.

Srbijanski psihijatar Ljiljana Simić ističe da su još opasnije psihopate, koje su pri tom potpuno uračunljive!

“Psihopatija nije duševni poremećaj, već struktura ličnosti koju karakteriše nemanje osjećaja za druge! Oni ne mare ni za one koje su sami stvorili, ni za one koje su njih stvorili, a kamoli na ostatak svijeta! Imaju lice i osobine koje pokazuju svijetu, a šta se krije u njihovim glavama često saznamo kada je kasno. Svoju mržnju mogu usmjeriti ka grupama, ali mogu napasti svoju porodicu, prijatelje, susjede, djecu… Bez ikakvog kajanja”, priča Simićeva.

U Srbiji, kao i u svijetu, oko jedan posto populacije ima psihopatsku strukturu ličnosti. Međutim, psiholozi i psihijatri napominju da je važno istaći da nisu svi psihički oboljeli pacijenti, kao ni psihopate opasni po okolinu, naročito ukoliko su pod kontrolom lijekova!

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *