IslamBosna.ba-Kubanska komunistička vlada je odbila plan za otvaranje džamije u glavnom gradu Kube. Ovim potezom veliki broj kubanskih muslimana izgubio je priliku da po prvi put obavi namaz u džamiji.

Pedro Lazo Torres, voditelj muslimanske zajednice Havane, kazao je da su njihovi zajednički napori sa turskom Fondacijom za vjerska pitanja (TDV) da se otvori džamija u Havani odbijeni.

Torres je izrazio svoje razočarenje odlukom, ističući da je Rusija dobila dozvolu da izgradi pravoslavnu crkvu u zemlji, a da 4.000 muslimana na Kubi još uvijek nema službenu bogomolju.

Kubanski muslimani su do sada obavljali namaz u dnevnoj sobi porodice Torres.

U aprilu mjesecu ove godine pomoćnik direktora TDV-a, Mustafa Tutkun je zatražio dozvolu za početak radova na džamiji koja je trebala biti dizajnirana po uzoru na slavnu Ortakoy džamiju u Istanbulu.

Plan je dio šireg projekta TDV-a  izgradnje džamija za muslimane koji žive na Karibima, sličan projekata bi trebao do kraja ove godine biti izgrađen na Haitiju. U mjesecu aprilu pisali smo o ovom velikom projektu turske vlade i organizacija koji možete pročitati na sljedećem linku Halal u Havani.

IslamBosna.ba