IslamBosna.ba- “Šejh, ne osjećam se vrijednom”, rekla sam najboljem učitelju Kur’ana na svijetu, šejhu Muheb Fuda prije nekoliko godina. Osjećala sam skrhanom pokušavajući da dovršim učenje Kur’ana napamet dok sam završavala master tezu i podučavala u srednjoj školi, volontirala sve uz porodične obaveze. Osjećala sam se da ne mogu nastaviti preslušavanje Kur’ana i hifz. Osjećala sam kao da ne pružam Kur’anu mjesto koje zaslužuje, da ne napredujem i da nisam dovoljno dobra.

Šejh Muheb mi je kazao: “Donesi salavate na Poslanika, s.a.v.s.. Merjem, Kur’an će te učiniti uspješnom u svemu drugome što radiš u životu. Kada se fokusiraš na Kur’an, pronaći ćeš blagodati u svome životu sa mjesta koja nisi mogla ni zamisliti. Ako ti je previše, smanjit ćemo na količinu koja će biti izvodljivija, ali nemoj odustajati. Budi dosljedna, čak iako je manje, a onda ćemo povećati kada ne budeš toliko opterećena”.

I dalje sam se osjećala krivom, a on je kazao: “Slušaj, Kur’an će te učiniti boljom osobom. Možda se ne osjećaš vrijednom njega, ali ako želiš Kur’an, on želi da ima vezu s tobom. Promijeniti ćeš se na bolje, on će ti pomoći da se poboljšaš”. To je bilo prije sedam godina. I tako mi Allaha govorio je istinu.

Ne napuštajte Kur’an jer mislite da niste dovoljno dobri. Kada ste ispunjeni krivicom, kada osjećate da ste prezauzeti, kada mislite da niste vrijedni, kada ste pravili greške, kada vam je neprijatno da se vratite Allahu čak iako je On bio svjedok svega  i već zna vaše borbe- prigrlite Kur’an.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Merjem Amirebrahimi

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba