Kusturicin Andrićgrad u sprezi sa Dodikom i njegovom administracijom napravljen je na otetoj bošnjačkoj zemlji koja još po “papirima ” pripada  nasljednicima velikog višegradskog zemljoposjednika  Pašana(Mustafe)  Hadžića čiji unuk Muhamed Pršeš sa ostalim nasljednicima pokusava doci do svoje zemlje na koju je pomenuti dvojac nezakonito uzurpirao.

Otimačina tuđeg

Tandem Dodik- Kustirica i njihovi pomagači iz administracije  RS i Višegrada za potrebe Andrićgrada oteli su osam dunuma bosnjačke zemlje. Naravno da vlasnike niko nije ni valjano obavijestio o toj jednoj u nizu sličnih otima
ina bošnjačkih nekretnina u RS.  U borbu sa vjetrenjačama Muhamed Pršeš se upustio prije desetak godina i od tada pokušava doći do tačnih katastarskih i gruntovnih izvadaka koje mu jednostavno nisu dostupne.
U razgovoru za BHDINFODESK iz Birminghama Muhamed Pršeš naš biznismen koji živi i radi u Švicarskoj  je precizirao:

 “Čak ni gotova sudska rješenja sa ostavinskih rasprava nisu upisana u  katastar  a kako
e i biti kada je izvjesna Marina  uposlenica katastra u Višegradu 2006. godine meni i mojoj familiji u lice rekla  da će ta imovina biti upisana na nove nasljednike kada  se iz groba digne “pokojni đedo” Pašan. Evo dostavio sam vam na  uvid to sudsko rješenje  sa ostavinske rasprave suda u Višegradu u kojem je obuhva
eno samo 5% nekretnina koje su pripadale mom rahmteli djedu. Iako je sve čisto pomenuta Marina uposlenica katastra u Višegradu odbila je da ga spovede.

Svemoćna Marina

 Nažalost ona je  održala svoje  obećanje i do danas ta imovina nije valjano upisana na naša imena a nakon početka izgradnje Andrićgrada postalo nam je jasno zašto to nije urađeno. Na toj parceli gdje  je Andrićgrad bilo je devet dunuma zemlje (u gruntu se vodilo pod brojevima III/20, III/47,III/48 III/307) a kada su nam oteli osam dunuma zemlje, toj čestici dali su novi katastraski broj 1099/4. Doduše bili su veoma “velikodušni”  i nama su ostavili jedan dunum zemlje i ta parcela je upisana u katastru na naša imena pod brojevima  1134/1 i 1134/2. Tako da sada mi zakonski vlasnici, graničimo s našom otetom parcelom na kojoj  je nikla Kusturicina zamisao. Pokušavali smo oficijelno i neoficijelno doći do potpune dokumentacije. Jednostavno u Višegradu su svi u sprezi od  političara, činovnika do lokalnih advokata koji nesmiju da se upuste u pravnu bitku kako bi mi došli do svoje otete zemlje. Nažalost posto svoja temeljna prava ne možemo ostvariti u Višegradu mi zakonski nasljednici odlučili smo da tužimo RS   Evropskom sudu u Strazburu, Kaže Pršeš.”

Ko  su nasljednici

 -Inače  pored mene tužbu protiv RS predaće i ostali nasljednici: Jasminka Pršeš- Forca iz Švicarske, Jasmin Pršeš USA, Elzana Hasanbegović-Vesnić Austrija, Mehmed Hasanbegović Australija, Mirsad Hasanbegović Novi Zeland, Ahmed Hasanbegović Holandija, Fuad Hadžić Sarajevo, Kemal Hadžić Sarajevo, Esad Sabrihafizović Sarajevo, te još nekoliko rođaka iz Švedske , Turske i Srbije. Financijski smo dovoljno sposobni da idemo do kraja sa željom da vratimo našu  dedovinu. Vrijeme otimačine je prošlo ako nema pravde u Višegradu i RS u Strazburu je sigurno ima, veli Pršeš.

Kada su svojevremno  poznatom višegradskom veleposjedniku Pašanu(Mustafe) Hadžića poslije Drugog svjetskog rata partizani  otimali zemlju on im je uvijek govorio da će to jednog dana morati vratiti njegovim unucima. Doduše tada vjerovatno gazda Pašan nije znao ni gdje je  Strazbur ni njegov sud za ljudska prava. Novu mnogo žešću otimačinu od strane  tandema Dodik-Kusturica rahmetli Pašan nije dočekao on je onaj svijet preselio 1980. godine.

Namik  Alimajstorović

http://www.bihdijaspora.com/prijec/prijec120/prijec120-1sm.jpg

 

http://www.bihdijaspora.com/prijec/prijec120/prijec120-2sm.jpg

http://www.bihdijaspora.com/

milionski gubici, dugovanja, kašnjenje plaća... Klix.ba

Leave a Reply

*

captcha *