“To konstruktivno zalaganje potvrđuje vodeću uloge Saudijske Arabije, ne samo na naftnom tržištu, već i u regiji i svjetskoj ekonomiji”, kazala je Lagard nakon razgovora sa saudijskim zvaničnicima, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.

Lagard je prvi put posjetila Saudijsku Arabiju i razgovarala sa kraljem Abdulahom, ministrom finansija Ibrahimom al-Asafom, guvernerom centralne banke i predstavnicima civilnog društva i privatnog sektora.

Ona je pozvala je saudijske vlasti da “očuvaju finansijsku stabilnost” u prilikama svjetske finansijske krize. Lagard smatra i da su snažne privredne strategije monarhije i njeno nadziranje finansijskog sektora ublažile posljedice svjetske krize na privredu te zemlje.

Iz MMF-a su, međutim, upozorili i da još nijesu riješena pitanja u vezi sa otvaranjem radnih mjesta i pristupom stanovanju.

Saudijska Arabija je članica G20 i jedna je od zemalja od kojih MMF očekuje da učestvuju u povećanju novčanog fonda od oko 500 milijardi dolara, neophodnog za svladavanje svjetske krize.

“MMF računa na glavne zemlje članice u prikupljanju tog novca”, poručila je Lagard.

(vijestime)

Leave a Reply

*

captcha *