Za danas najavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgođena je nakon konsultacija članova Kolegija Doma i to nakon što su poslanici klubova SNSD-a i SDS-a izvijestili predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božu Ljubića da nisu u mogućnosti da prisustvuju zasjedanju.

U pismu upućenom Ljubiću, predsjednici klubova SNSD-a i SDS-a Drago Kalabić i Mladen Bosić navode da su iznenađeni zakazivanjem 35. sjednice Doma i to bez dnevnog reda i u predvečerje održavanja lokalnih izbora u BiH.

Kalabić i Bosić tvrde da su očekivali najmanje da sjednica Predstavničkog doma bude zakazana u utorak, 2. oktobra, kako je to od Ljubića, 26. septembra, zatražilo 14 poslanika iz Republike Srpske.

Smatraju da je na ovaj način zloupotrijebljena dobra volja poslanika iz RS-a da se u poslovničkim rokovima raspravlja o Inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, na sjednici koja je bila zakazana za 27. septembar, pa odgođena zbog Lagumdžijinog službenog putovanja u Njujork.

Kalabić i Bosić su ustvrdili da će odgovornost za novonastalu situaciju i kršenje Poslovnika tražiti na prvoj narednoj sjednici Doma, jer smatraju da je riječ o uvođenju presedana koji znače samovolju u rukovođenju radom parlamenta.

 

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *