IslamBosna.ba-Desničarska partija koju je osnovao favorit je na izborima za Evropski parlament u Francuskoj, ali Jean-Marie Le Pen je izazvao svijetski bijes zbog sugestije da jeziva zaraza može pomoći u kontroli imigracije.

U svom obraćanju u Marseju tokom predizborne kampanje za izbore u Evropski parlament, Le Pen (85) je govorio o ‘demografskoj eksploziji’ koja, kako on tvrdi, dozvoljava da francusko stanovništvo bude ‘zamijenjeno’ imigrantima, a onda je dodao: “Monseigneur Ebola peut regler ca en trois mois”- Gospodin Ebola može riješiti problem za tri mjeseca.

Le Pen koji se kandidirao za člana Evropskog parlamenta u jugoistočnoj izbornoj jedinici, napravio je ove izjave tokom javne debate sa francuskim novinarima. On je čak kazao da je vjera ‘otežavajući faktor’ ovog problema, jer veliki broj imigranata su muslimani a islam je ‘osvajačka vjera….i još više osvaja kada se osjeti jakom i brojčano velikom“.

Ebola je jedna od najstrašnijih zaraznih bolesti u svijetu i ne postoji standardni tretman ove bolesti ili vakcine za virusnu hemoragijsku groznicu.Otkad je prvi put primjećena 1976. godine u Kongu, od te zarazne i smrtonosne bolesti umrlo je gotovo 1600 ljudi, ali je ebola sada postala fatalna i na zapadu Afrike. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila uzbunu: trenutačna epidemija ebola virusom je jedno od najgorih ikad zabilježenih izbijanja zaraze tim virusom, navodi WHO. Prema navodima te organizacije je samo u Gvineji dosad zabilježen 101 smrtni slučaj i 157 slučajeva gdje se sumnja na ovo oboljenje. U susjednoj Liberiji je desetero ljudi umrlo od tog virusa, 21 osoba je inficirana. Za sada nema lijeka ili cjepiva protiv te bolesti.

Ova grozna bolest već je povezana sa anti-imigracionim raspoloženjem u Evropi. Prema Vice News, pojava ove zaraze u Africi dovela je do lažnih izvještaja da su imigranti donijeli virus u Italiju.

Jean-Marie Le Pen je bio optužen i osuđen nekoliko puta zbog ksenofobije i antisemitizma. U februaru 2005. sud u Parizu je presudio da je njegova izjava o muslimanima u intervjuu za Le Monde podsticaj na rasnu mržnju te je kažnjen novčano u iznosu od 10.000 eura uz dodatnih 5.000 eura odštete. Osuda i kazna su potvrđeni i u žalbenom postupku. Tokom 1987. Le Pen je izjavio da podržava prisilnu izolaciju osoba zaraženih virusom HIV-a- U junu 1996. Se žalio da francuska nogometna reprezentacija ima previše igrača koji nisu bijeli.

IslamBosna.ba