U saopćenju, odaslanom nakon susreta iz Predsjedništva BiH, stoji da su na sastanku razmijenjena mišljenja o svim važnijim aktuelnim i političkim pitanjima kako u regionu, tako i na globalnom planu, sa posebnim osvrtom na Bliski istok.

Različiti stavovi

   Ministar Liberman je detaljno i sveobuhvatno upoznao članove Predsjedništva BiH o situaciji i izraelsko-palestinskim odnosima, a nakon toga se posebno interesovao kakav će stav Bosna i Hercegovina, kao članica Savjeta bezbjednosti UN-a, imati o tom pitanju. Predsjedavajući Komšić je rekao da u Predsjedništvu nema jedinstvenog stava i podsjetio da se takve odluke moraju donijeti konsenzusom. Takođe je naglasio da je BiH, kao zemlji koja je prošla kroz pakao rata, veoma stalo da se sva otvorena pitanja rješavaju sa puno strpljenja i mudrosti, jer samo tako se može postići trajni mir.

Nebojša Radmanović, stoji u saopćenju, smatra da jednostrane aktivnosti na planu rješavanja palestinskog pitanja neće riješiti problem, te je rekao da je rješavanje ovog pitanja veoma važno kako za region, tako i za cijeli svijet, o čemu nemamo jedinstven stav, ali smo svi saglasni da su direktni pregovori rješenje koje može dovesti do stabilnosti i trajnog mira na Bliskom istoku.

   Bakir Izetbegović je i ovom prilikom ponovio svoj stav da snažno podržava palestinski zahtjev za članstvo u UN-u te izrazio razočarenje što Izrael ne izlazi više u susret narodu Palestine. Po njegovom mišljenju, novi pristup Izraela bi neminovno vodio uspostavljanju trajnog mira na bazi ravnopravnog dijaloga.

Oslobođenje saznaje da miran ton saopćenja najblaže rečeno nije pravi odraz jučerašnjeg sastanka. Inače mirnog Izetbegovića, tvrde naši izvori iz Predsjedništva, prilično je iziritirao Libermanov stav kako je “Izrael napravio historijsku koncesiju prihvativši rješenje o dvije države” te njegova arogancija s kojom je mrtav-hladan saopćio kako je palestinski predsjednik Abas “prepreka miru i treba biti uklonjen”?!

Izetbegović je pitao: „Zašto Izrael ranije nije priznao palestinsku državu i šta je planirao učiniti s Palestincima? Kakvu su im sudbinu namijenili? Četiri i po miliona Palestinaca je zbijeno na pustinjsku teritoriju deset puta manju od Bosne i Hercegovine”, rekao je Izetbegović, “I barem na ostacima svoje zemlje zaslužuju državu”, naglasio je, podsjetivši da takav stav preovladava u čitavom svijetu ali i u Ujedinjenim nacijama.

 

(okcsanaorg)

Leave a Reply

*

captcha *