IslamBosna.ba- Međunarodno priznata vlada Jemena je prekinula u ponedjeljak odnose sa Katarom, optužujući ga da radi sa njihovim neprijateljima u Husi pokretu, prenijela je državna novinska agencija Saba.
“Praksa Katara u djelovanju sa pučističkom milicijom Husa i podrškom ekstremističkim grupama je postala jasna”, stoji u saopćenju vlade.
U saopćenju je navedeno da Jemen podržava odluku o izbacivanju Katara iz koalicionih redova.

Istočna libijska vlada je odlučila, slijedeći svoje regionalne saveznike, da prekine diplomatske odnose sa Katarom, kazao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova, Muhammed Dejri.
Vlada, koja se nalazi u istočnom gradu Bejda, ima malo ovlasti u Libiji. Ona je imenovala parlament koji se nalazi na istoku zemlje i lojalna je moćnom vojnom zapovjedniku Halifi Hefteru.

Diplomatski incident je nastao nakon što je katarska državna novinska agencija hakovana prošle sedmice i lažni komentari na račun američke vanjske politike postavljeni na njihovoj stranici pogrešno su pripisane emiru Katara.

Međutim sada je u javnost objavljena prepiska e mailom koja pripada ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata, a koji su poslati američkom kolegi. Oni otkrivaju kako su ambasador i Fondacija za odbranu demokratije lobirali protiv Katara i Kuvajta u Washingtonu.

Prepiska između ambasadora UAE i SAD prikazuju kontinuiranu kampanju koja se vodi protiv Katara i Kuvajta.

IslamBosna.ba