IslamBosna.ba- Libijski muftija  Sadik el-Garjani je optužio Egipat da kuje zavjere protiv Libije i da se miješa u unutrašnje poslove zemlje nakon što su delegacije iz suparničkih libijskih frakcija se susrele u Kairu ove sedmice kako bi razgovarali o mogućnosti formiranja libijske vojske.

“Egipat kuje zavjeru protiv Libije i ujedinjenje libijske vojske ne može biti u rukama Egipta jer sve ono što rade predstavlja ozbiljno miješanje u unutrašnje poslove Libije”, kazao je muftija.

On je kazao da svi oni koji pozivaju na ujedinjenje vojske preko zavjerenika državnog udara pomažu državni udar na jedan ili drugi  način.

“Zahvaljujemo se oficirima vojske zapadne regije na njihovom stavu jer su naglasili da je Hafter nelegitiman i pozvali su sve libijske oficire da se suprotstave egipatskom planu”, dodao je muftija.

On je također kazao da zloupotrebe u Libiji poput kidnapovanja ljudi i njihovog držanja u Mitiga zatvoru, i drugim zatvorima, će dovesti do veće nestabilnosti i potaći odmazdu.

“Ako narod želi da okonča sukobe i rat, onda bi trebali u masovnom broju izaći na demonstracije i reći ne pogrešnim, zločinačkim i arbitrarnim hapšenjima. Potrebno je da Libijci pozovu na svoja prava kako bi Libija bila stabilna”.

Prošlog mjeseca libijski muftija je kazao da se ‘prljavi novac’ Ujedinjenih Arapskih i Saudijske Arabije koristi za regrutovanje i plaćanje afričkih plaćenika kako bi okupirali jug Libije i da je taj novac mogao dovesti do podjele zemlje da nije spriječeno.

Muftija je kazao da vođe UAE i Saudijske Arabije ‘pune bankovne račune nepriajtelja novcem’ kako bi kupovali oružje, ističući kako je sramota da s tim novcem ne kupuju oružje da se bore protiv neprijatelja već da ubijaju narod Libije i Jemena ili da suzbiju revolucije u arapskim zemljama.

“Halifa Hafter koristeći oružje kupljeno novcem UAE je ubio preko 15 hiljada osoba u Bengaziju, ostavio je preko 20 hiljada invalida i raselio je preko 100 hiljada stanovnika Bengazija nakon što ga je uništio”, kazao je muftija.

“Novac UAE i Saudijske Arabije se koristi u zavjerama i šemama koje su napravljene kako bi naškodile muslimanima”, dodao je on.

Muftija je također kazao da bi UAE i Saudijska Arabija trebale trošiti novac koji daju ‘neprijateljima’ na izgradnju, obrazovanja i naučna istraživanja u muslimanskim zemljama Afrike, ili za dobrobit muslimana u Burmi ili opkoljenom stanovništvu Gazze.

“Umjesto toga, novac troše na tlačiteljske obavještajne agencije”, dodao je muftija.

On je također istaknuo da su UAE i Saudijska Arabija izdale ‘pitanje’ i da su zauzele stranu muslimanskih neprijatelja, dodajući da pomažu cionistima da slome islamski pokret otpora Hamas u Palestini, stavljajući ‘mudžahide na listu terorista’.

Četiri zemlje, koje su pokrenule diplomatsku kampanju protiv Katara; Saudijska Arabija, Emirati, Egipat i Bahrein prošle godine su formirale listu od 59 pojedinaca i 12 organizacija, navodno povezanih sa Katarom, a koji se optužuju za terorizam. Na spisku se nalazi i libijski muftija Sadik el-Garjani.

IslamBosna.ba