IslamBosna.ba-Vrhovni libijski muftija šejh Sadik el-Garjani pozvao je muslimane da bojkotuju odlazak u Saudijsku Arabiju na obavljanje hadža ili umre.

Šejh el-Garjani je kazao da svako ko želi da obavi dobrovoljni hadž ili umru čini više grijeh nego dobro djelo.

Razlog njegove ovakve fetve, kazao je on tokom gostovanja na televiziji Ean Libya, je zbog toga što novac koji se plaća Saudijskoj Arabiji za hadž ili umru ‘pomaže vladarima Saudijske Arabije da provode zločine nad našom braćom muslimanima’.

Cijena odlaska na hadž, ovisno od zemlje, iznosi po nekoliko hiljada eura dok vize za umru koštaju manje od onih za hadž. Međutim, novac koji hadžije potroše dok su u Mekki, bilo tokom hadža ili umre, predstavlja najveći dio prihoda.  Po proračunima prihodi od hadža i umre čine 20 posto prihoda Saudijske Arabije koji nije povezan s naftom.

Muftija je kazao da će novac koji se uplaćuje za obavljanje hadža  i umre doprinijeti masakrima muslimana u Libiji, Jemenu, Siriji, Alžiru, Sudanu, Tunisu i drugdje.

Veliki muftija el-Garjani je kazao da preuzima punu odgovornost na Sudnjem danu pred Allahom za izdavanje ove fetve.

Saudijska Arabija je na čelu međunarodne koalicije koja predvodi rat u Jemenu. Zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ona je, također, ključni saveznik generala Halife Haftera, koji je početkom ovog mjeseca počeo ofanzivu na libijsku vladu u Tripoliju, koju je priznala UN.

El-Garjani je 2011. godine izdao fetvu kojom je pozvao na džihad protiv bivšeg libijskog diktatora Muhammeda el-Gaddafija prije nego što ga je naredne godine Nacionalno prijelazno vijeće imenovalo vrhovnim muftijom.

Muftija je ranije optužio strane zemlje da sarađuju sa libijskim penzionisanim generalom Halifom Hafterom te “okreću glavu” od njegovih brojnih zločina koje je počinio. El-Garjani je istakao da Hafter djeluje i bori se uz pomoć plaćenika, neki od njih su Libijci, a neki su stranci uz pomoć emiratskog novca i logistike saudijske, egipatske i emiratske tajne službe.

IslamBosna.ba