IslamBosna.ba- Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman jučer je upozorio izraelske sjeverne susjede, Liban i Siriju, da ne ‘testiraju’ Tel Aviv, nakon što su prošle sedmice brojne rakete pale u okupiranu Golansku visoravan iz Sirije, prenio je Jerusalem Post.

“Mi nemamo namjeru da uđemo u bilo koji sukob, ali savjetujem naše susjede da nas ne testiraju”, kazao je Lieberman vojnim novinarima nakon brifinga održanog u vojnom štabu Kirya u Tel Avivu.

U subotu, dvije zalutale minobacačke rakete pale su u blizini sigurnosne ograde na izraelski okupiranoj Golanskoj visoravni. Vjeruje se da su projektili zalutale rakete uslijed borbi u susjednoj Siriji.

Iako je izraelski ministar istakao da ne vidi bilo kakvu šansu za vojnom eskalacijom na svojoj granici, on je naveo da ‘i najmanji incident ili pogrešan proračun’ bilo koje strane može dovesti do sukoba.

“Nećemo tolerisati bilo kakvo prelivanje na našu teritoriju”, upozorio je on.

U slučaju vojne situacije u Siriji, Lieberman je naglasio da sirijska opoicija ‘nije naš prijatelj’, međutim, dodao je on, Izrael je spreman da prihvati bilo kakav prekid vatreu Siriji koji ne uključuje Iran, Hizbullah ili sirijskog predsjednika Bešara el-Asada.

“Ne možemo dozvoliti da čovjek poput Assada, koji ubija svoje građane i koji koristi hemijsko oružje protiv njih ostane na vlasti”, kazao je izraelski zvaničnik, ukazujući na to ‘da očuvanje Asada na vlasti nije u našim sigurnosnim interesima. Sve dok je na vlasti, Iran i Hizbullah će biti u Siriji”, kazao je on.

Lieberman je upozorio da Izrael ‘neće tolerisati bilo kakvo prisustvo Irana na granici, a mi ćemo i dalje djelovati protiv toga”.

IslamBosna.ba