Predsjednik Srpske smatra da je ovo trenutak kada se Srbi iz cijelog regiona moraju politički okupiti oko zajedničkog cilja, jer su “ovako isuviše rascjepkani i slabi, i kao takvi predmet različitih pritisaka”.

“Srbi iz Republike Srpske u tome su najvažniji za Srbiju, jer nas ima 1,2 miliona. Nismo zadovoljni ni kako nas Srbija i mediji iz Srbije podržavaju. Mi smo danas bastion srpstva, odbrane nacionalnog identiteta. Zato mislim da ćemo biti korisni Srbiji, da joj možemo pomoći”, istakao je Dodik za novogodišnji trobroj “Večernjih novosti”, koji će sutra biti objavljen.

Predsjednik Srpske smatra da se dignitet srpske politike donekle izgubio u stalnom ispunjavanju zahtjeva Evrope.

“Neko mora da sjedne i vidi šta je to sa EU. Ako se sami raspadaju, valuta i privreda im propadaju, zašto nam i dalje pričaju o priključenjima i prave nas ludima. Hajde da sačekamo da se ta Evropa redefiniše, da vidimo šta je od nje ostalo, pa da ocijenimo gdje mi možemo da se ‘udjenemo’. Imamo, valjda, i drugih resursa, osim evropskih”, rekao je Dodik .

On je naglasio da je Rusija partner Srpske i da joj je kupovinom rafinerije nafte pomogla da opstane, baš kao i Srbija investicijom u “Telekom”, te da je Izrael zemlja koja pokazuje interes za Srpsku.

“To je ono što se nama nudi, to prihvatamo kao partnerstvo. One koji su negativno usmjereni ne vrijedi mijenjati. Možda će se tek poslije smjene generacija nešto promijeniti. Jer, ako je glavni diplomata ove Evrope ratni huškač Jelko Kacin, onda ja odbijam takvu diplomatiju i takvu Evropu… Lično sam mu zabranio i da ulazi u Republiku Srpsku”, naveo je Dodik.

On ocjenjuje da turske namjere na ovim prostorima nisu ni naivne ni dobronamjerne, te da Turska otvoreno pokazuje namjeru za dominacijom, a vjersku zajednicu koristi kao važan faktor uređivanja odnosa u regionu.

“Njihova stvarna želja je da ovdje grade neoosmanizam. Opet prodaju priče kako je ovdje 500 godina vladao mir, dok su oni uništavali naše nacionalno biće. Turska je u to vrijeme izvršila genocid nad Srbima, u pravom smislu te riječi. To treba otvoreno reći. I nikada za to nije odgovarala. Srbi moraju da se ujedine da se taj period rasvijetli pred međunarodnom zajednicom”, poručio je Dodik.

On je naveo da Srbija ima pravo da gradi svoje odnose sa Turskom onako kako ona to želi, ali da mora da bude jasno svima, pa i Srbiji, da to neće biti “otvoren prozor” za djelovanje u Republici Srpskoj, jer “Turska u BiH zloupotrebljava svoju poziciju i isključivo brani interese Bošnjaka”.

Poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa Cerić pozvao je nedavno islamske zemlje da zabrane Dodiku ulazak na svoju teritoriju.

“Ja u islamske zemlje nemam namjeru ni da idem. Tako da me neće oštetiti. A i u tu posljednju, zvanu Federacija, idem samo kad moram. A ne moram ni ovoliko. Ionako je to za mene samo gubljenje vremena”, zaključio je Dodik, prenose Nezavisne.

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *