IslamBosna.ba- Petak je dan u kojem je pohvalno učiti suru El-Kehf (Pećina). Ono što je posebno zanimljivo jeste da se središnja riječ cijelog Kur’ana nalazi bas u ovoj suri. To je riječ wel jetelettaf – budi ljubazan! Kako ne vjerujem da u je u govoru Gospodara svjetova ista slučajno, uvjerena sam da je baš ta ljubaznost koja je u središtu Kur’ana, imperativom naređena, zapravo ono što treba da bude središte naše ličnosti, okosnica, temelj…

Svi koji me poznaju znaju koliko cijenim ljubaznost kod ljudi. Uvjerena sam da nam ljubaznost otvara vrata uspjeha u svim segmentima života. Sa ljubaznom osobom će te prije sklopiti posao, izgraditi prijateljstvo, ili joj priteći u pomoć. Ljubaznost je stvar našeg izbora. Nikome nije genetski predodređeno da bude neljubazan. Možeš kroz život ići sa osmijehom i blagošću, ili natmuren i odbojan. Svakako moraš proći sve što te čeka na tvome putu, pa zašto ne bi onda prošao sa osmijehom? Ka ljubaznim osobama svi hrle, od neljubaznih bježe. To je činjenica!

Ljubaznost nam je naređena od Stvoritelja ne samo zbog drugih, već i zbog nas samih. Pokušajte ovu vježbu: stavite osmijeh na lice i blagost u govor onda kada ste neraspoloženi, tužni ili ljuti, a morate razgovarati sa nekim. Znači pokušajte biti ljubazni kad vam bas i nije do toga.

Ako ustrajete u blagom govoru praćenom osmijehom, sigurna sam da ćete već nakon nekoliko minuta osjetiti promjenu. Vaša negativna energija postepeno će nestajati i biti zamijenjena pozitivnom. Ne možeš imati osmijeh na licu, a da se ne odrazi i na stanje tvoga srca. Znači, kada smo ljubazni prema drugima, zapravo činimo sami sebi veliku korist. Kako je mudar nas Gospodar koji spaja dobro za nas i za druge, u tako malim stvarima. Nije nam Poslanik, s.a.v.s., džaba govorio kako su osmijeh na licu i lijepa riječ upućena drugome zapravo sadaka, a znamo vrijednost sadake. A šta je ljubaznost nego osmijeh na licu i lijepa riječ.
Znači, ljubaznost je put ka našem boljem raspoloženju, put ka ljudskim srcima i Allahovom zadovoljstvu! Zar to nije dovoljno jaka motivacija da odmah postanemo ljubazniji, i radujemo se uspjehu na oba svijeta? Neka već od danas ljubaznost postane središte vaše ličnosti! 

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Hana Harbić-Mušić

IslamBosna.ba