IslamBosna.ba- Pedesetšestogodišnja Minakši je cijeli život provela kao pobožna hinduskinja, ali ne više. Od ponedjeljka ona pet puta dnevno obavlja namza i odaziva se na svoje novo ime- Džemila.
Njen sin Fejsal P alias Aniš Kumar je ove godine brutalno ubijen u  Malappuramu, Indija. Fejsal je prije godinu dana prešao na islam. Policija je uhapsila osam osoba, uključujući i Fejsalovog zeta Vindha, povezanih sa Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS-desničarskom indijskom paramilicijom).
Džemila koja oplakuje ubistvo svog tridesetdvogodišnjeg sina kazala je da je prešla na islam u znak osvete.

“Moj sin je izgubio svoj život ni kriv ni dužan. Fejsal, njegova žena i njihovo troje djece su prešli na islam svojom voljom. Nikome nisu time naškodili. Ipak on je brutalno ubijen. Ovo je moj način da se osvetim njegovim ubicama. I ja sam također prešla na islam svojom voljom. Sada ću ostatak svog života provesti sa ženom i djecom moga sina”, kazala je Džemila.

Ona dalje objašnjava da dok je Fejsal bio živ, on i njegova porodica su živjeli na porodičnom imanju zajedno sa njegovim roditeljima. I nakon prelaska na islam živjeli su zajedno, a njegovi roditelji nisu imali problema sa prelaskom na islam svog sina jedinca.
Džemila je otišla iz kuće na dan kada je Fejsalovo tijelo donešeno kući. Sada se nalazi kod rođaka, koji su prešli na islam prije nekoliko godina, u kući udaljenoj nekoliko kilometara od njihove, zajedno sa Fejsalovom ženom i djecom. Iako je njen muž, Anatan Nair izabrao da ostane, on se nije protivio njenom prelasku na islam.
“Iako su Fejsal i njegova porodica klanjali u kući to nam nikada nije smetalo. Nisam imala razloga da se miješam u njihove živote. Sada tražim od njegove djece da me poduče njihovom vjerskim propisima. Kada oni klanjaju, ja gledam i radim isto. Počela sam da pokrivam glavu”, navodi Džemila.

Ona još uvijek mora zvanično preći na islam. Nakon što je prije nekoliko sedmica izgubila sina, pohađanje islamske nastave nije trenutno njen prioritet.
“Sve to može sačekati. Za sada, neka ovaj moj čin ubice moga sina smatraju mojim odgovorom. Ubili su ga zbog toga što je prešao na islam, i ja sam sada izabrala da slijedim isti put”, kaže ona.

Prema Džemili, Aniš nije bio vjerski nastrojen u svojim mlađim danima, i radije se izjašnjavao kao apolitičan. Ona se jasno sjeća dana kada je izrazio želju da pređe na islam. Džemila smatra da je uz oca alkoholičara Fejsal bio stalno nezadovoljan kućnom atmosferom.
“Kada nam je rekao, ni muž ni ja se nismo protivili odluci. Ali Vindh, muž moje kćerke, je bio strašno uzrujan. On je često govorio mojoj kćerki kako bi isjekao moga sina na smrt”, prisjeća se Džemila.
Džemila ponavlja da ne osjeća ljutnju prema nijednoj vjeri jer ‘vjera nije ono što mi je ubilo sina”.

Ona nije puno razmišljala o tome koje će ime uzeti nakon primanja islama.
“Fejsal se često šalio sa mnom o mom primanju islama. On nikada nije ni pokušao da me prisili, ali često se šalio kako bi mi ime Džemila odgovaralo. Ja nisam kao Fejsal, ja sam malo na mračnoj strani”, smješka se ona prisjećajući se.

Fejsalovo tijelo su pronašli mještani pored rikše koju je vozio. Njegova lobanja je bila rascijepljena na pola vjerovatno oštrim oruđem dok mu je utroba bila izvađena.

IslamBosna.ba