Nakon dolaska policije uslijedio je desetominutni obračun s demonstrantima dok su pokušavali da se umiješaju među džematlije, kako bi se sakrili od interventne jedinice policije. Salman Farsi, jedan od službenika džamije, koji je bio očevidac dešavanjima, izjavio je kako su vjernici rastjerali demonstrante.

„Bilo je puno vike. Čak je i jedan projektil bačen u pravcu džamije, atmosfera je bila jako napeta. Ne mislim da ijedan član naše zajednice stoji iza nasilja. Mi smo ovdje ujedinjeni. Volonteri iz naše džamije kao i nadzornici su smirivali ljude i usmjeravali ih natrag u džamiju. Savjetovali smo mlade da se drže podalje od nereda i da idu pravo kući nakon namaza“.

Rušanara Ali, zastupnik iz općine Bethnal Green i Bow, posjetila je jučer područje i izjavila kako su joj trgovci i stanovnici rekli da vjeruju da su demonstranti došli iz drugih općina da prouzrokuju probleme. Ona kaže: “Vjernici su jako uplašeni. I svi su uvjereni da ovi ljudi neće podijeliti našu zajednicu. Demonstranti su pokušali da uđu u džamiju s ciljem prouzrokovanja štete, ali džematlije su im se čvrsto suprostavile.“

Whitechapel ulica, Bethnal Green ulica i Roman ulica su pretrpjele najgore štete, radnje su opljačkane a izlozi razbijeni. Policija Tower Hamletsa je izjavia da je pet policajaca povrijeđeno u neredima, koji su počeli u deset sati navečer.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *