U izradi godišnjeg indeksa ta organizacija s glavnim tajništvom u Londonu, ocjenjuje brojne faktore, pa tako Hrvatska zauzima 27. mjesto u ocjenjivanju kvalitete života majki, a 25. po kvaliteti života žena. Po kvaliteti života djece Hrvatska zauzima 32. mjesto, prenijela je Hina.

Iza Norveške na 2. je mjestu Australija u skupini razvijenih zemalja, a slijede Island, Švedska, Danska, Novi Zeland, Finska, Nizozemska, Belgija i Njemačka.

Hrvatska je svrstana u kategoriju 43 razvijenije zemlje. Od zemalja u regiji Slovenija je znatno ispred, na 16. mjestu, dok je Austrija zauzela 26., a Mađarska 21. mjesto.

Iza Hrvatske su na 28. mjestu Sjedinjene Države, a iz regije Srbija je na 26., Bosna i Hercegovina 41., Makedonija 42. i Albanija na posljednjem, 43. mjestu u skupini razvijenijih zemalja.

U drugoj, najbrojnijoj skupni od 77 slabije razvijenih država, Kuba je zauzela prvo mjesto po kvaliteti života majki i žena, a Nigerija je posljednja.

U trećoj skupini svrstano je 40 najnerazvijenijih zemalja i tu kolonu predvode Maldivi, a završava Afganistan ispred kojeg su Niger, Čad i Gvineja Bisao.

U ocjenjivanju organizacija vrednuje pristup obrazovanju, gospodarske mogućnosti i zdravstvenu skrb.

Prošle godina najbolja je bila Švedska, koju je 2010. istisnula Norveška.

Svake godine, 50 milijuna žena u svijetu rađa bez profesionalne pomoći, a 8,8 milijuna djece mlađe od pet godina umire od bolesti koje se lako mogu izliječiti, navodi na svojim stranicama organizacija.

Ovogodišnji izvještaj ističe da je prijeko potrebno osposobiti žensko zdravstveno osoblje koje bi spašavalo živote najsiromašnijih majki, majki koje žive na rubu društva i njihove novorođenčadi te male djece.

Popis je otkrio da gotovo 350.000 žena umire tokom trudnoće i poroda svake godine u nerazvijenim zemljama.

Izvještaj ističe potrebu obrazovanja žena u zemljama u razvoju. O kakvim je razlikama riječ između razvijenog i nerazvijenog svijeta, rječito govori podatak da se prosječna žena u Afganistanu, Angoli, Čadu, Eritreji, Gvineji Bisau školuje manje od pet godina, a u Australiji i Novom Zelandu školovanje prosječne žene traje preko 20 godina.

Fena

Leave a Reply

*

captcha *