Majkićeva u izjavi Srni kaže da nije iznenađena sadržajem Izetbegovićevog otvorenog pisma u kojem je “predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika upozorio da ne bi trebalo da se bavi svojim poslom već da slijedi bošnjačku politiku”.

“Nije nepoznato kakvi su bili stavovi Izetbegovića u vrijeme kada je bio nepoznat javnosti, kao i kada je bio parlamentarac. Bilo bi bolje da je preporuku, jer bi imalo više uticaja, uputio svojim partijskim kolegama i ukazao da je sve što je nasrtaj na dejtonsku tvorevinu ozbiljan problem u BiH”, rekla je Majkićeva.

Ona je naglasila da Izetbegović ne preza od toga da sve što jeste i što nije nadležnost BiH zloupotrijebi u korist bošnjačkih nacionalnih interesa, a da upozorava sve one što na bilo koji način štite interese drugih naroda da vode računa o tome šta rade.

“Svaka takva poruka koju šalje član Predsjedništva Izetbegović ne nailazi na odjek kod srpskih predstavnika, jer računa kako se kaže u poslovici: `Da se Vlasi ne dosjete!`”, rekla je Majkićeva.

Ona je ukazala da Izetbegović u pismu navodi da će “sto posto patriote braniti cjelovitost BiH u svakom trenutku”, čime član Predsjedništva BiH poručuje da su patriote samo Bošnjaci.

“On, dakle, govori o Bošnjacima koji bi ustali da brane BiH. To je poruka koju šalje međunarodnoj zajednici i onima koji tvrde da je stanje bezbjednosti dobro i onima koji treba da znaju da će se Bošnjaci mobilisati ako ne ostvare svoju težnju – jedan građanin jedan glas”, dodala je Majkićeva.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović optužio je predsjednika RS Milorada Dodika da je odgovoran za “jednu od najdubljih kriza u BiH od Dejtona do danas” i zaprijetio da će, kako je naveo, “sto posto patriote” braniti cjelovitost BiH u svakom trenutku.

(srna)

Leave a Reply

*

captcha *