Nakon emotivnih scena zbog oslobađanja 477 palestinskih zatvorenika, raste zabrinutost zbog još 164 osuđenih ili zarobljenih malih Palestinaca, koji se nalaze u izraelskim zatvorima i pritvorima, piše IRIN.

Hamasov zamjenik ministra vanjskih poslova Gazi Hamad, koji je sudjelovao u pregovorima s Izraelom, za IRIN je izjavio da bi se oko 200 palestinske djece i bolesnika moglo osloboditi u drugom valu razmjene.

Četrnaestogodišnjeg Rami Abu Haneieha izraelske snage uhapsile su prije mjesec zbog bacanja kamenja.

-Nije mi bilo dopušteno vidjeti ga ili razgovarati s njim-kazala je njegova majka Khloud Abu Haneieh, po zanimanju učiteljica u osnovnoj školi i dodala da ga je advokat jednom posjetio i da se nadaju da bi Rami uskoro mogao biti slobodan.

Šesnaestogodišnjeg Sabri Awada, iz mjesta u blizini Hebrona, prije tri sedmice su pritvorile izraelske vojne snage. Njegov brat Yousif Awad (18) kazao je da ga porodica i advokat nisu mogli vidjeti ili razgovarati s njim, te da nisu sigurni zbog čega je Sabri uhapšen.

Interesantno je da se palestinskoj i izraelskoj djeci iz Istočnog Jeruzalema, sudi pred civilnim, dok se maloljetnim Palestincima sa Zapadne Obale sudi pred vojnim sudovima.

Radhika Coomaraswamy, posebni UN-ov predstavnik za djecu u mjestima oružanih sukoba, za IRIN kaže da su maloljetnički pravosudni standardi jasni i da se djeci ne treba suditi pred vojnim sudovima.

Izraelsko Ministarstvo pravosuđa nije moglo potvrditi broj djece u izraelskim zatvorima, ali prema posljednjim zatvorskim podacima, 1. oktobra bilo je 164 zatvorene palestinske djece. Od toga je 76 njih bilo osuđeno, dok ih se 88 drži u pritvoru. DCI (međunarodna nevladina organizacija za odbranu djece) procijenjuje da se svake godine oko 700 malih Palestinaca sa Zapadne Obale, u dobi od 12 do17 godina, procesuira u izraelskim vojnim sudovima.

Zlostavljanja: Vezani i s povezom preko očiju

Prema DCI-jevom izvještaju, godinama unatrag prilikom ispitivanja djecu se muči ili zlostavlja, kako bi potpisali priznanje.

-Zlostavljanje počinje u trenutku privođenja, prilikom zastrašujućih napada na porodične kuće. Dijete se odvodi čvrsto vezano i sa povezom preko očiju, a ispituje ih se bez prisustva advokata ili roditelja-navodi se u izvještaju DCI-ja.

Izraelska zatvorska uprava nedostupna je za komentare o mučenjima.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *