“Čuo sam kako jedan od njih kaže ‘Tako ti Allaha nemoj me ubiti. Nisam neprijatelj, ja sam samo student Kura’na’, kazao je za BBC u četvrtak jedan od svjedoka, želeći da ostane anoniman.

“Ali jedan od vojnika je rekao ‘Ne slušaj ih, oni su ubačeni elementi’. Onda su raspravljali šta da urade te je jedan rekao ‘Pucaj’ i ubili su svu trojicu.”

“Vukli su ih za stopala i bacili u bunar”.

Anonimni svjedok je potvrdio da je vidio kako su tri muslimanska studenta ubijena na javnom mjestu jer nisu uza se imali identifikaciona dokumenta.

Svjedok dodaje da su im ruke bile vezane iza leđa i da su ih primorali da kleče na otvorenom prostoru. On navodi kako je sljedećeg dana vidio kako su još dvojica osumnjičenih, starac i njegov sin, ubijeni na sličan način.

Novinari BBC-ja su pronašli tragove krvi na tri bunara u području čime su potvrđeni navodi o bacanju mrtvih tijela u bunare.  BBC navodi da su ljudska tijela bila jasno vidljiva na dnu jednog od bunara.

Vladine snage, u kojima su uglavnom vojnici s juga zemlje, posebno su okrutne prema Arapima i Tuarezima sa sjevera.

Muslimanski studenti Kur’ana i drugi sa posebno izraženim izgledom pobožnog muslimana se također plaše da bi mogli biti meta napada.

Student iz grada Mopti, Muhammed Barry, kaže da se on kao i drugi sada plaše da uče Kur’an van kuće iz straha da mogu biti uhapšeni. Ali on insistira da on i većina drugih pobožnih muslimana ne gaje simpatije prema islamističkim pobunjenicima.

Zloupotrebe

U petak su grupe za ljudska prava izjavile da je ofanziva predvođena Francuskom nad islamistima u Maliju dovela do smrti civila u zračnim napadima kao i etničke odmazde od strane vojske Malija.

Amnesty International i Human Rights Watch su naveli izjave svjedoka da je vladina vojska vansudski pogubila na desetine civila  u centralnim gradovima Sevare i Konna.

“Niti su Malijci niti Francuzi preduzeli potrebne mjere opreza kako bi izbjegli civilne žrtve”, izjavio je Gaetan Mootoo, glavni istraživač Amnesty Internationala za Zapadnu Afriku.

“Zatražili smo od Francuske i vlasti u Bamaku da provedu nezavisnu istragu”.

Međutim Human Rights Watch je naveo dokaze da su vojnici vlade Malija pogubili najmanje 13 osoba osumnjičenih za saradnju sa islamističkim pobunjenicima kao iza pet osoba koje su prisilno ‘nestale’ u Konni i Sevare.

“Vlasti Malija se pretvaraju da ne vide ove uznemirujuće zločine”, kaže Corrine Dufka, viši istraživač Human Rights Watcha za Zapadnu Afriku.

“Vlada Malija mora poduzeti hitne korake kako bi istražila ove zloupotrebe i  da odgovorne izvede pred lice pravde bez obzira na čin”.

Gotovo 150.000 ljudi izbjeglo je iz Malija u susjedne zemlje, a broj raseljenih lica zbog sukoba u toj zemlji je oko 230.000, saopšteno je u utorak iz Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Iz Malija je izbjeglo 144.500 ljudi, među kojima 54.100 u Mauritaniju, 50.000 u Niger, 38.800 u Burkinu Faso i 1.500 u Alžir.

Sukobi u Maliju traju od kada su islamistički pobunjenici nakon državnog udara u martu prošle godine zauzeli sjeverni dio zemlje.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *