Brčko Distrikt sigurno je jedini grad u svijetu koji ima više registriranih birača nego što uopće ima stanovnika koji u njemu žive, tvrdi za “Dnevni avaz” Ismet Dedejić, aktuelni predsjednik OO SBB BiH Brčko i dugogodišnji politički aktivista u ovom gradu. 

Prema Dedejićevim riječima, na biračkom spisku u ovom gradu nalazi se više od 80.000 upisanih birača, dok, prema svim statistikama, ukupan broj stanovnika koji žive u Brčkom nije veći od 75.000.

– Malverzacije prijavom prebivališta u Brčkom započele su neposredno nakon rata, a svoj vrhunac doživjele su proglašenjem Distrikta. Uz svake izbore ljudi su fiktivno prijavljivani u ovaj grad i tako upisivani na birački spisak. Tužilaštvo BiH vodilo je istragu o nelegalnom prijavljivanju državljana Srbije u Brčkom, protivzakonitom stjecanju  državljanstava, bilo je hapšenja službenika uposlenih u administraciji Distrikta, udaljenja s radnog mjesta, ali su nelegalno upisani birači ostali na spiskovima – navodi Dedejić. 

Uoči posljednjih lokalnih izbora, tvrde u Brčkom, bivši gradonačelnik Distrikta javno se hvalio da je njegovom zaslugom upisano “novih 1.900 SNSD-ovih birača”. Samo na adresi jednog brčanskog Bošnjaka koji godinama živi u SAD-u, bez njegovog znanja svojevremeno je bilo prijavljeno više od 20 birača srpske nacionalnosti, uglavnom pridošlih iz pograničnih dijelova Srbije, dok o broju prijavljenih na adresama lokalnih institucija niko nema tačne podatke. 

– Glavna odgovornost zbog neusklađenosti podataka na biračkom spisku je na Javnom registru Brčko Distrikta, čija administracija, uprkos saznanjima o fiktivnim prijavama  državljana Srbije, ništa nije uradila da te podatke provjeri i uskladi – ističe Dedejić. 

Kako je saopćeno iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH, iz Srbije, Hrvatske i Austrije i za ove izbore stigle su lažne prijave za glasanje u Brčko Distriktu te za glasanje u Pelagićevu, Zvorniku i Šekovićima. CIK je odbio upisati u centralni birački spisak 1.671 osobu sa sumnjivim podacima o prijavi prebivališta.

Istraga Tužilaštva BiH

Tužilaštvo BiH svojevremeno je vodilo veliku istragu u vezi sa zloupotrebama podataka CIPS-a u Zvorniku, Brčko Distriktu, Srebrenici i Šekovićima, na osnovu kojih su mahom državljani Srbije i Crne Gore nezakonito stjecali državljanstvo BiH.  

Krajem 2010. godine samo iz Općine Zvornik odaslato je više od 400 rješenja za oduzimanje državljanstava osobama koje su do njih došle zloupotrebama i do tada u BiH uživale sva prava, pa i biračko. Državljanstva su, koliko se zna, oduzimana i u drugim općinama gdje su utvrđene zloupotrebe, ali nema podataka o tome koliko je takvih osoba brisano s biračkog spiska.  

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *