Veličina svake od 470 stranica iznosi 88×66 cm, veličine velikog plazma TV ekrana, i ovaj kitnjastim stilom pisan Kur’an čuva se u John Rylands biblioteci Univerziteta Manchester u sjevernoj Engleskoj. Sada stručnjaci biblioteke koristeći digitalnu tehnologiiju mogu fotografisati svaku stranicu i objaviti online kako bi naučnicima i studentima omogućili da ga proučavaju.

Ovaj primjerak Kur’ana pisan je od strane nekoliko pisara. Iako se historičari ne slažu o vremenu pisanja, procjenjuje se da bi to moglo biti sredinom XIV vijeka a najkasnije početkom XV. Analiza digitalnih slika trebala bi pomoći naučnicima da ga analiziraju znatno pomnije i tačnije.

Vjeruje se da potiče iz Kaira, tj. iz biblioteke Kansuh el Ghurija, jednog od posljednjih mamelučkih sultana Egipta. Poznat kao Rylandov primjerak Kur’ana Kansuh el Ghuri, okriven je 1970. godine u Chester Beatty biblioteci u Dabliku, Irska Republika, i nedostaju mu samo dvije strane. 
Strane koje nedostaju također će biti obuhvaćene pomoću digitalne tehnologije, i ujedinit će se s cjelokupnom Knjigom na internetu.

Projekt menadžer Carol Burrows, inače menadžer za prikupljanje i istraživanje biblioteke John Rylands, kaže: “Zbog veličine i težine samog Kur’ana, pristup čitaonici je strogo ograničen svima osim nekolicini naučnika. Ne može se izlagati na izložbama, seminarima ili javnosti. Zasigurno je veliki izazov fotografisati ovaj ogromni rukopis, jer je isuviše težak za opremu koju uobičajeno koristimo. Međutim, konstruisali smo posebnu opremu koja će nam pomoći da ostvarimo cilj”.

Kur’an je otkupila biblioteka 1901. kao dio Crawford kolekcije rukopisa, zbirke raznih artefakta grofova Grawford. Projekat je finansiran od Asocijacije islamskih rukopisa. 

 

 

 

 

 

 

 

{morfeo 83}

 

 

 

 

 

 

IslamBosna.ba

 

Leave a Reply

*

captcha *