IslamBosna.ba- Predsjednica francuskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen i presjednik holandske Stranke za slobodu Geert Wilders najavili su u utorak grupiranje desničarskih stranki u Evropskom parlamentu.
Anti-EU i anti- imigracioni blok nazvan Evropa naroda i sloboda uključuje zastupnike Wildersove Stranke za slobodu, Stranku slobode Austrije (FPO), italijansku Sjevernu ligu i flemansku nacionalističku grupu Vlaams Belang.

Većina ovih partija postigla je uspjeh na prošlogodišnjim izborima za Evropski parlament, ali do sada nisu uspijevale da formiraju jedinstvenu grupu, što će im sada obezbjediti više osoblja, prava na inicijativu i pristup fondovima.

“Sretna sam što mogu najaviti početak grupe Evropa naroda i sloboda”, kazala je Le Pen novinarima u Evropskom parlamentu u Briselu u utorak.
Grupa će biti u mogućnosti da dobija sredstva EU i poveća svoj utjecaj u Evropskom parlamentu.
“Ovo je početak našeg oslobođenja”, kazao je Wilders novinarima.
“Branit ćemo interese našeg narod, branit ćemo suvernitet i boriti se protiv masovne imigracije”, dodao je Wilders.
Za formiranje grupe potrebno je najmanje 25 članova iz sedam zemalja. Nacionalni front La Penove sam ima 23 člana u Evropskom parlamentu.
Formiranje Evrope naroda i sloboda dolazi nakon što su se ministri unutrašnjih poslova EU u utorak sastali u Luksemburgu kako bi razgovarali o tome kako se nositi sa imigrantskom krizom na Mediteranu te kako podijeliti tražioce azila u ovom bloku od 28 naroda.

Pobjede nacionalista, euroskeptičnih partija prije godinu dana na izborima u Evropskom parlamentu, zaprepastile su političare centra u EU i dovele do pomjeranja snaga nakon čega se teže usvajaju zakoni, navodi AFP.

IslamBosna.ba