IslamBosna.ba- Nacionalna federacija putničkih agencija Maroka (FNAVM) jučer je odlučila da bojkotuje putovanja na umru nakon odluke Saudijske Arabije da nametne takse od dvije hiljade rijala (933,47 KM) hadžijama koji putuju u Kraljevinu Saudijsku Arabiju da obave hadž ili umru.
Putničke agencije iz Maroka su se također dogovorile da bojkotuju sve aranžmane za hadž i umru tražeći od saudijskih vlasti da ukinu nove takse kako bi pomogli muslimanima da obave umru, a ne da im stavljaju dodatne prepreke na tom putu.
Udruženje putničkih agencija Egipta (ETAA) je također odlučila da bojkotuje sve aranžmane za hadž i umru i da oformi odbore zajedno sa ministarstvom vanjskih poslova koji bi otputovali u Saudijsku Arabiju i uvjerili Ministarstvo za hadž da ukine odluku.
Veliki broj vlasnika egipatskih turističkih kompanija je pozvao na bojkot aranžmana na umru, dok su zvaničnici EETA kazali da će čekati dok se ne uspostave kontakti sa saudijskim vlastima.

Saudijska Generalna direkcija za pasoše objavila je kako od 1. oktobra počinje primjena novog pravilnika o naknadama za vize, što uključuje i vize za obavljanje hadža.

Prema odluci Vijeća ministara, jednokratna viza za Saudijsku Arabiju košta dvije hiljada saudijskih rijala s time da će država snositi troškove hodočasnika koji prvi put obavljaju hadž ili umru.

Ova odredba se ne odnosi na bilateralne dogovore između Saudijske Arabije i drugih zemalja, poput dogovora koji Rijad ima sa  Bahreinom o besplatnim vizama.

IslamBosna.ba