IslamBosna.ba- Rašida, rođena Rachel, navodno je izbačena na ulicu i pretučena od strane porodice nakon što je sa Judaizma prešla na islam.
Stanovnica Kazablanke Rachel Bent Azar, Jevrejka marokanskog porijekla, je 11. maja prešla na islam i promijenila svoje prvo ime u Rašida.
Njena majka je prije dvije sedmice saznala za njen prelazak što je jako naljutilo te je pretukla ‘jer ona ne pravi razliku između muslimana i ekstremista i smatra sve muslimane ekstremistima i teroristima’, navodi ona.
“Pokušala sam da ubijedim majku da je islam vjera mira, ali ona insistira da su svi muslimani đavoli i da ubijaju jedni druge, dodajući da to zločini Islamske države dokazuju”, pojašnjava Rachel.
Ona dalje dodaje da je majka ispričala njenoj tetki kao i jevrejskom susjedu o njenom prelasku na islam. “Oni su došli u našu kuću i pokušali da me ubijede da napustim islam jer su muslimani ubice i ubijaju Jevreje u Izraelu”.
Sa modricama na licu Rachel je razgovarala sa novinarkom Gouda i kaže da su je njih troje zlostavljali kada je rekla da je Izrael taj koji ubija muslimane u Palestini.

Rachel je izbačena iz kuće i sada je bez krova nad glavom, dok njen bivši muž, s druge strane, je zaprijetio da nikada više neće vidjeti svoju djecu.

“Nisam željela da mi se ovo dogodi. Ne želim biti nikome na teretu jer imam ponos. Ipak, preživljavam pravu tragediju. Nemam krova nad glavom, nemam novca jer sam nezaposlena”, kazala je Rachel u drugom intervju za dnevni list Al-Akhbar.
“Nadam se da će kralj Muhammed VI intervenirati i garantovati mi posao kako bih mogla iznajmiti stan i živjeti u miru. Svi mi prijete da napustim islam, ali ja to neću uraditi”, zaključila je ona.
Rachel, koja je rođena u Kazablanci, kaže da je željela preći na islam još kao tinejdžerka kako bi se udala za muslimana, ali njeni roditelji su odbili, te su je tukli i zatvorili.
“Nakon toga su me odveli u Izrael i prisilili me da se 2002. godine udam za Jevreja”, kazala je ona u intervjuu za La360.
Rachel, majka dvoje djece, kaže da je njen suprug bio ‘grub i da je nije poštovao” te su se 2008. godine razveli. Njen otac je bio rabin u Maroku i Izraelu, a umro je 2008. godine kada se sa majkom vratila  u Kazablanku ostavljajući svoju djecu u Izraelu nakon što njen bivši suprug nije dozvolio da napuste Izrael.

IslamBosna.ba