IslamBosna.ba- Sinagoga u Marseju, Francuska, postaje džamija što odražava demografske promjene u južnom francuskom gradu, navodi jevrejski vođa.
Muslimanska kulturna asocijacija El-Bedr namjerava kupiti Or Thora sinagogu koju sve manje i manje koristi jevrejska zajednica, kazao je u utorak vrhovni vođa Jevreja u gradu, Zvi Ammar.
“U posljednjih 20 i više godina sve više pripadnika jevrejske zajednice se seli u druge četvrti”, kazao je Ammar, dodajući da na prodaju gledaju ‘pozitivno’.
“Mi svi imamo jednog Boga, glavna stvar je da sve ovo prođe u harmoniji”, kazao je on.
Građevina u blizini glavne gradske željezničke stanice je izgrađena po dolasku Jevreja u Marsej iz Alžira nakon što je ova država 1962. godine stekla nezavisnost od Francuske čime je okončan osmogodišnji rat, kazao je Ammar.
El Bedr trenutno ima džamiju u blizini koja je postala premala za džemat.
Jevrejska zajednica Marseja je u procvatu kazao je Ammar, a broj sinagoga se u posljednje tri decenije gotovo udvostručio sa 32 na 58 sinagoga.
U Marseju živi oko dva miliona stanovnika od čega je 220.000 muslimana dok je 70.000 onih koji prakticiraju vjeru.
Muslimani Marseja još uvijek čekaju na izgradnju Velike džamije, ali projekat izgradnje koji je obećao gradonačelnik 2001. godine je zapao u finansijske poteškoće kao i pravne poteškoće koje nameće Nacionalni front.
Projekat izgradnje je predviđen da iznosi 23 miliona eura i džamija će biti najveći projekat u Francuskoj kada konačno bude izgrađena.

IslamBosna.ba