IslamBosna.ba- Dok sunce počinje da zalazi iznad Mediterana, grupe Izraelaca okupljaju se svake večeri na vrhovima brda u blizini granice sa Gazom da navijaju, vrište i zvižde dok bombe padaju na ljude u paklenoj ratnoj zoni udaljenoj samo nekoliko kilometara.

Stare sofe, stolice, auto sjedišta i prevrnut sanduk koriste se za sjedenje. Na jednom vrhu brda, ležaljka je zakačena na grane borovog stabla, omogućujući lagano njihanje na povjetarcu uz pogled na dešavanja u Gazzi. Neki donose boce piva ili bezalkoholnih pića i grickalice.

Subotom, grupa muškaraca okuplja se oko nargile. Gotovo svi drže smartphone za snimanje eksplozija ili ‘selfie’  u pozadini crnog dima.

001Uprkos izvještajima da milioni Izraelaca žive u strahu od Hammasovih raketa, te rakete ne odvraćaju ove ljude da sa svojom djecom dolaze i navijaju, uprkos blizini Gazze i činjenici da bi bila dovoljna i najjednostavnija raketa da ih pogodi.

U pograničnom gradu Sderot, koji je pogođen bezbroj puta raketama iz Gazze u posljednjih nekoliko godina, jedna porodica okuplja se na balkonu dekorisanom izraelskom zastavom i zastavom legendarne Golani brigade. Kuća s pogledom na ratište je na cijeni ovih dana.

Atmosfera uzbuđenja raste kako sumrak pada, u očekivanju da će Hammas povećati raketnu vatru nakon iftara, a izraelska vojska odgovoriti silom.

Zvuk granatiranja, bljesak eksplozije i oblak dim biva pozdravljen uzvicima odobravanja. “Prekrasno!”, uzvikuje jedan zahvalni gledalac.

Shimrit Peretz  (19) je došla s dečkom koji je na odsustvu, Raz Sasonom, koji svoju pušku drži prebačenu preko ramena.

“Dolazimo da gledamo bombardovanja,” kaže Peretz, dodajući da je ovo njihov četvrti posjet vrhu brda. Planiraju ostati nekoliko sati: “Interesantno je.” Par je donio sa sobom ruksak ispunjen bocama vode i vrećicama čipsa.

Peretz kaže da je ne brinu palestinski civili uhvaćenu u bombardovanju; Sason se ne slaže. Uprkos njegovoj zabrinutosti za nedužne koji su uhvaćene u napadu, mladi vojnik želi da je sa svojim drugovima preko granice u Gazi. “Ja bih da idem, da pomognem zemlji i vojnicima tamo”, kaže on.

S obzirom na dramatičan pogled, medijske ekipe dolaze na ovo područje kako bi izvještavale o borbama. Na obližnjem vrhu brda, ružna scena je u toku dok grupa izraelskih muškaraca prijeti fotografu, optužujući ga da je “ljevičar”. Bivamo upozoreni da ne pokušavamo naći nekog za intervju, dok još jedna oduševljena salva navijanja podiže raspoloženje.

Izvor: The Guardian

IslamBosna.ba