IslamBosna.ba- Abdullah el-Auda, sin zatočenog šejha Selmana el-Aude je za američku mrežu CNN kazao da je saudijski prijestolonasljednik Muhammed b. Selman 2012. godine posjetio nekoliko puta šejha Selmana u njegovom stanu u Rijadu, kazavši da “tu posjetu nismo smatrali velikim događajem, bio je samo obični princ.” Abdullah el-Auda smatra da je saudijski princ bio oduševljen šejhovim idejama o promjenama u Kraljevini. On je kazao da je na jednom ili dva sastanka, a jedan je bio na dvoru, bio prisutan princ Selman b. Abdulaziz prije nego što je postao kralj, gdje je šejh el-Auda je hvalio prednosti reforme.

Nakon pet godina, ističe el-Auda, kralj Selman je imenovao svog sina prijestolonasljednikom, a tri mjeseca nakon toga, šejh Selman el-Auda je uhapšen u sklopu akcije koju je nadgledala Agencija za bezbjednost, koju je osnovao princ Muhammed b. Selman.

Godinu dana nakon hapšenja bez ikakvog suđenja, u septembru 2018. godine, saudijski glavni tužilac podigao je optužnicu u 37 tačaka, traživši smrtnu kaznu. U nedjelju šejh Selman opet izlazi na suđenje i, ističe njegova porodica, sudija može izreći presudu.

Šejhov sin ističe da je šejh proveo skoro dvije godine u samici, a u prvim mjesecima nakon hapšenja bio je “vezanih nogu i ruku a stražari su mu obroke bacali.” On je istakao i to da je njegov otac prvih šest mjeseci bio izolovan od vanjskog svijeta, i nakon toga je dozvoljeno da ga porodica obiđe. On ih je obavijestio da mu je, uglavnom, zabranjeno spavanje i hrana. Abdullah je kazao da je njegov otac potpisao neka dokumenta, koja mogu biti priznanje pod prisilom jer ih nije mogao razumjeti zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Rekao je porodici “potpisao sam neka dokumenta, ali nemam pojma šta je to bilo.” CNN navodi da Saudijska Arabija je do sada često optuživana da pod prinudom dobija pisana priznanja od zatvorenika.

Abdullah još kaže da njegov otac boluje od povišenog krvnog pritiska i holesterola da mu mu se čini da je to “spora smrt.”

Šejha el-Audu optužuju da se zalagao za uspostavu ustavne monarhije, zatim navodna povezanost sa visokim funkcionerima pokreta Muslimanske braće, podršku Arapskom proljeću 2011. kao i kritiku saudijske odluke prema Kataru.

U septembru 2017., šejhove aktivnosti na društvenim mrežama su zaustavljene, a saudijski funkcioner je pozvao šejha el-Audu, ističe njegova porodica, tražeći od njega da iskaže podršku bojkotu Katara, a šejhov odgovor je bio status o pomirenju dva naroda. Ni jedan dan nije prošao, a šejh je uhapšen.

Abdullah el-Auda i saudijski aktivisti smatraju da se Muhammed b. Selman jako naljutio na šejha. On nije smatrao bitnim učešće šejha el-Aude u reformama, već se nadao da će šejh okupiti svoje pristalice za prinčev interes.

Muhammed b. Selman je, ističe el-Auda, samo pokušao da definiše mog oca kao dio njegovog truda da definiše sebe kao uticajne i javne ličnosti. Abdullah još kaže da “šejh Selman nije neko ko se može kontrolisati.”

Na pitanje da li porodica očekuje pogubljenje, Abdullah je kazao da su se njihove nade da će biti oslobođen smanjile nakon ubistva novinara Hašugdžija i ponavlja riječi saudijskih aktivista da je sve moguće.

IslamBosna.ba