IslamBosna.ba-Prijestolonasljednik Saudijske Arabije, Muhammed bin Selman (MBS) jučer je uhapsio trojicu viših članova kraljevske porodice.

Mlađi brat kralja Selmana, Ahmed, i princ Muhammed bin Najef, kraljev rođak, uhapšeni su i optuženi za izdaju, izvijestili su Wall Street Journal i New York Times.

Njih dvojica, koji su se nekad smatrali direktnim kandidatima za kralja, sada se nalaze pod prijetnjom doživotnog zatvora ili pogubljenja, izjavile su osobe upoznate sa dešavanjima.

Princ Ahmed ima poseban značaj  u porodici i jedini je, po ocu i majci, preživjeli brat kralja Selmana. On je najmlađi sin kralja Abdulaziza i Husse bint Ahmed es-Sudejri. Nasljedstvo je ranije prelazilo s brata na brata, sve dok 2017. godine kralj Selman nije imenovao vlastitog sina za prijestolonasljednika.

Princ Ahmed je u novembru 2018. godine uspio da ode iz Saudijske Arabije kada je počela tzv. kriza u Ritzu, tokom koje je 11 saudijskih prinčeva uhapšeno, a među kojima je bio i El-Velid bin Telal, uz veliki broj drugih ministara i privrednika.

U video snimku koji je objavljen online te godine ispred njegove rezidencije u Londonu, saudijski princ se obratio demonstrantima koji su uzvikivali parole protiv politike vladajuće saudijske porodice, govoreći da kraljevska porodica nema ništa sa trenutnom politikom Kraljevine i da jedino treba kriviti kralja Selmana i prijestolonasljednika.

Saudijske vlasti su, također, uhapsile Najefovog mlađeg brata, princa Navafa bin Najefa.

Ova hapšenja dolaze nakon dvije godine kada je Bin Selman naredio hapšenje prinčeva i zvaničnika pod optužbama za ‘borbu protiv korupcije’, ali za koji mnogi vjeruju da je bila kampanja za preuzimanje kontrole nad milijardama imovine.

U petak ujutro su stražari saudijskog kraljevskog dvora noseći maske i odjeveni u crno stigli u domove dvojice muškaraca, odveli ih u pritvor i pretražili njihove domove, prenosi Journal. Oni, također, dodaju da su uhapšeni u vezi navodnog pokušaja državnog udara. Dok New York Times dodaje da hapšenja predstavljaju najnoviju demonstraciju spremnosti prijestolonasljednika da preduzme izvanredne mjere da ukloni bilo kojeg mogućeg suparnika.

Muhammed bin Najef je bivši ministar unutarnjih poslova koji se nalazi u kućnom pritvoru od 2017. godine otkako ga je sa te funkcije smijenio Bin Selman.

Saudijska vlada nije objavila hapšenja, a ostaje nejasno šta ih je potaklo. Dužnosnik saudijske ambasade u Washingtonu odbio je da komentira, dok je bivši američki viši zvaničnik, također, potvrdio hapšenja.

Priča koju su prvi objavili američki mediji nije još ni potvrđena, ni opovrgnuta, no događanja na saudijskom dvoru često su obavijena velom tajne, komentar je Franka Gardnera, BBC-jevog stručnjaka za pitanja sigurnosti.

IslamBosna.ba