Tri dana nakon prve utakmice baraža na Bilinom polju mediji iz Republike Srpske se bave “bijelim polumjesecom” koji je tokom utakmice, navodno, izašao na grafici koja pokazuje vrijeme i rezultat.

“Gledaoci su mogli zapaziti rezultat 0:0 uokviren u dva polumjeseca, s jedne i druge strane, bijeli i crveni, s tim da je crveni polumjesec, pored Portugala, bio gotovo nevidljv”, piše Fokus.

Ovo je, po medijima u RS, “smišljenja provokacija” koja zahtjeva dodatne odgovore.

“Upućeni smatraju da je sport u BiH opet ostao po strani. I dok se veliča Osmansko carstvo, koje je i prvi put upotrijebilo crveni polumjesec, ni manje ni više nego u tursko-ruskom ratu 1876. godine, s druge strane nam na BHT oči bode bijeli polumjesec. Želimo vjerovati da ljubavi i širokogrudnosti imaju i za nas, pa se nadamo da će BHT ne samo po prvi put prenositi neku utakmicu reprezentacije Srbije, nego će okvir namijenjen za rezultat i vrijeme smjestiti između dva dvoglava orla”, piše banjalučki list.

U tekstu koji valjda treba da posluži za dnevno-političke potrebe prenosi se i odgovor sa BHT-a. U njemu se pojašnjava da je grafiku radila Agencija “Kroatal” iz Zagreba, te se pitaju autori teksta zar se u BiH ljudi nemaju čime pametnijim baviti?!

Mediji iz RS na kraju poentiraju pa tvrde da je sve navijače koji su unijeli zastavu sa ljljianima na stadion Bilino polje trebalo kazniti.

 

kip.ba

(kipba)

Leave a Reply

*

captcha *