Generalni sekretar Fikhskog vijeća, Ibn Marzuk je istakao da konferencija ima za cilj predstaviti  hitnu potrebu za izučavanjem ove problematike i iznalaska rješenja kako bi prestala razilaženja po pitanju tačnog uspostavljanja lunaarnog kalendara.

Merzuk  je rekao da smo svjedoci vrtoglavog napretka na polju astronomije, kao i da islam podstiće korištenje naučnh pozitivna dostignuća, kako bi blo i u ovom slučaju za uspostavljanje lunaarnog kalendara.

Na konferenciji je učestvovao veliki broj uglednika, priznatih islamskih učenjaka i predstavnika najviših institucija sudstva, kao i predstavnici saudijskih i arapskih univerziteta i instituta za astronomiju u islamskom svijetu.

„Cilj susreta je objediniti riječ muslimana na istini i uklanjanje uzroka razilaženja“, kazao je generalni sekretar Rabite dr. Abdullah at-Turki.

„Korištenje dostignuća astronomskih znanosti, podatke koji omogućuju sateliti, kao dodatnu afirmativnu  pomoć u pravljenju jedinstvenih lunearnih kalendara  će  pridonijeti  prevazilaženju problema razilaženja pojedinih muslimanskih zemalja na ovom polju,“kazao je at-Turki.

(preporodcom)

Leave a Reply

*

captcha *