IslamBosna.ba– Holokaust – imenica- Uništavanje ili sistemsko istrebljenje

Nemoj koristiti riječ Hitler! To je ono što mi pojedinci pišu. Nemoj koristiti riječ Holokaust! Nemoj koristiti riječ genocid! Vi biste trebali razumjeti historiju, tvrde oni.

Moje riječi, moje kolumne su povrijedile pojedine ljude više od onoga što se dešava u Gazzi. To je zapanjujuće. To stvarno pokazuje šta je zlo, šta je neznanje. Ja ih pitam koje riječi… koje pridjeve… koju analogiju bi željeli da koristim da opišem ubistva djece, koje riječi bi im bile umirujuće?

Brojevi ne lažu. Preko 1.800 Palestinaca je ubijeno dok ovo pišem. To je ekvivalentno, prema broju stanovnika, kao da se ubije preko 250.000 Amerikanaca. 84 posto civila. Stotine djece. 62 mrtva Izraelca… više od 90 posto vojnika. Ovo nije poštena borba. Upravo je na milione dolara otišlo iz SAD-a u Izrael. Postoji igra koju zagovaraoci Bibija vole da igraju. Oni će navesti nešto što se dogodilo prije 40 godina ili nešto što se sada dešava  na drugom kraju svijeta ili upotrijebiti izraze poput ‘antisemitski’ ili ‘protiv Izraela’ u nastojanju da probaju ili negiraju ili opravdaju ono što se upravo sada događa. Oni svaljuju krivicu na riječi a ne na djela.

Dobro onda dosta je riječi. Vidjeli smo tako strašne fotografije Holokausta. Zaista odvratne stvari koje su učinili Hitler i nacisti. Ove fotografije su pod naslovom ‘nikada zaboraviti’.

Ovdje su pojedine fotografije koje zaista nikada nećemo zaboraviti, a pored njih su fotografije onoga što se događa u Gazzi. Uporedite ih. Uporedite djela. Recite mi kako je jedna opravdana a druga užasavajuća.

OK dovoljno je riječi.

holokaus

Autor: Mike Caccioppoli, 

Radio voditelj i producent, kandidat za Kongres SAD-a u 2006. za Arizonu

 Prijevod i obrada: IslamBosna.ba