IslamBosna.ba- Brat britanskog taoca Davida Hainesa koje su ubili IDIŠ- ovi militanti u subotu govorio je o porastu vjerske radikalizcije također citirajući i ajet iz Kur’ana.

Govoreći za BBC, Mike Haines je kazao: “Moja prva reakcija je mogla biti mržnja. Ali, život mog brata nije bio o mržnji već je bio o ljubavi za sve ljude. Svjedoci smo sve veće i veće radikalizacije u svakom aspektu života. Nije u pitanju rasno, vjersko ili političko, to je ljudsko pitanje”, kazao je Haines britanskim medijima.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/09/14/1410726693765_wps_19_David_Haines_brother_Mike.jpg“Znam veliki broj ajeta iz Kur’ana za koje osjećam da su posebno prikladni u ovom trenutku, ukoliko smijem.

Dobro i zlo nisu isto, zlo uzvrati dobrim ...” (Fussilet, 34).

On je dodao: “Muslimanska vjera nije kriva za IDIŠ, niti je to krivica ljudi srednjeistočnog porijekla”.

“Privlačnost potpune kontrole i upotreba terora kao načina za sprovođenje operativne kontrole naširoko su privukli veliki broj obespravljenih osoba iz svih segmenata društva, to možete vidjeti po broju stranih državljana- ne samo Britanaca- koji se bore za IDIŠ. Moja porodica i ja se slažemo sa vladom da moramo identifikovati one koji idu van zemlje da bi se borili u IDIŠ-u i smatrati ih odgovornim za njihove postupke”, kazao je Mike Haines.

David Haines je otet u martu prošle godine dok je radio u izbjegličkom logoru Atmeh unutar francuske humanitarne gurpe Agencija za tehničku saradnju i razvoj (ACTED).

On se preko dvije decenije bavio humanitarnim radom učestvujući u dostavi pomoći Siriji, Libiji, bivšoj Jugoslaviji i Južnom Sudanu.

Rođen je u Holdernessu u Istočnom Yorkshireu, a odrastao je u Perthu. Iz prethodnog braka ima kćerku tinejdžerske dobi koja živi u Škotskoj, i četvorogodišnju kćerku Atheu koja živi u Hrvatskoj sa majkom.

Njegov brat dodaje: “Nadali smo se, molili smo se na svoj način. Nažalost, to nije bilo do nas već do terorista. Slažemo se sa vladom da je IDIŠ je veoma opasan i predstavlja prijetnju svakom narodu, svakoj religiji, svakoj politici, i svakoj osobi”, kazao je Mike Haines.

Premijer David Cameron je u nedjelju nazvao humanitarca ‘britanskim herojem’ i obećao je da će progoniti njegove ubice, za koje je kazao da ‘nisu muslimani već čudovišta”.

IslamBosna.ba