IslamBosna.ba- Kršćanski misionari razdijelili su milione Biblija kroz sve krajeve Nigerije na desetinu različitih lokalnih jezika, kao i na francuskom kao jednom od zvaničnih jezika. Primjerci Biblije dospjeli su čak i do pustinjskih čobana u nepristupačnim krajevima zemlje. Uz to, kršćanski misionarski centri širom zemlje su otvoreni za sve i daju neograničene količine literature svakom onom ko izrazi želju i posjeti neki od njih.

Također, kako mediji izvještavaju, veliki broj Nigerijaca dobija primjerke Biblije posredstvom pošte, zatim u elektronskoj verziji preko e-maila i slično.

Kršćanski misionari pokušavaju posredstvom humanitarnih organizacija i udruženja djelovati posebno u izbjegličkim logorima, kao što su logori izbjeglica iz Malija, nudeći muslimanima Biblije uz hranu i kolače. Uprkos teškoj situaciji i siromaštvu, muslimani rijetko prihvataju ovaj “poklon” a čak su se i pobunili protiv svećenika koji su ih obilazili.

„Budući da je veliki dio nomadskog stanovništva nepismen, osoblje VOM-a krenulo je sa distribucijom MP3 playera sa snimljenim Novim Zavjetom kako bi mogli čuti priču o Kristu. U decembru 2013. krenulo se sa podjelom prvog MP3 playera.Kršćanski radnici su napisali da su prvi player dali grupi muškaraca. ‘Bili su veoma sretni što su dobili radio.’Onda su oni slušali poruke ‘sa velikim interesovanjem, pa su otišli da obavijeste druge’ o poruci i podijeli. Kada su njihove supruge saznale da su dobili playere, i one su počele da traže svoj primjerak Biblije“, piše jedan od svećenika VOM organizacije.

S druge strane NEDVA je poslala oko tri velika kontejnera sa hiljadama knjiga i primjeraka Mushafa u prijevodu na brojne lokalne jezike, kako bi na taj način umanjila utjecaj kršćanskih misionara.

IslamBosna.ba