palestinskih civila većina Izraelaca smatra pravednim. Jedan od poznatih izraelskih predstavnika “pokreta za mir” je također tog mišljenja.

“Država Izrael je dužna štititi svoje građane,” kaže Amos Oz, osnivač pokreta “Peace now” i nosilac nagrade za mir njemačkih izdavača knjiga (Friedenspreis des deutschen Buchhandels) u članku objavljenom u jednim dnevnim njemačkim novinama.

„Mora se stati u kraj patnji civilnog stanovništva u [cionističkim op.a.] naseljima oko Gaze, kaže on. Ovdje prešućuje da su ova naselja nastala na teritoriju koji je UN 1967. godine proglasio palestinskim i samim tim su ilegalna. Pored toga, patnja 1,5 miliona Palestinaca u Gazi mu je svejedna. Također, nigdje ni riječi o masakrima koje su počinili “zaštitnici izraelskih civila” nad Palestincima. Cinizmu nikad kraja. Oz dalje kaže: „Sistematsko granatiranje civilnog stanovništva u izraelskim naseljima [ilegalno izgrađenim na palestinskom teritoriju, op.a.] je zločin protiv čovječnosti,“ optužuje Oz. Sa sistematskim bombardovanjem Gaze i ubistvom preko 500 palestinskih civila koji se nalaze u najgušće naseljenom predjelu na zemlji ovaj spisatelj nema problema. Naprotiv, on to tumači kao potez za sprečavanje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Oz dalje govori o teškoj nedoumici u kojoj se nalazi izraelsko vođstvo. Poeta nam obznanjuje da je invazijom na Gazu Izrael došao u lošu stratešku poziciju. „Nespremnost Izraela da uđe u Gazu ne leži u nedovoljnoj odlučnosti, nego u jasnom saznanju da bi Hamas jedva dočekao upetljati Izrael u vojna dejstva: ako bi prilikom invazije Izraela bilo ubijeno stotine palestinskih civila, to bi ojačalo ekstremiste u Gazi i moglo bi dovesti do propasti režima Mahmuda Abasa na Zapadnoj obali.“

Ovdje se vidi jasni cilj masakra u Gazi, uništiti Hamas ili ga tako oslabiti da u internom palestinskom konfliktu bude potisnut na stranu gubitnika. Ali to ne znači da se “worst case” scenarij ipak ne bi mogao obistiniti. Izrael je već ubio stotine civila, a “arapska ulica” (naziv za obični arapski svijet) je već u domaćim režimima prepoznala saučesnike agresije jer se boje da bi političke ideje koje zastupa Hamas mogle poljuljati njihova prijestolja. I zbog toga se arapska ulica solidarizirala s Hamasom, a nikako od njega distancirala. Palestincima je sve jasnije da njihov predsjednik Mahmud Abas predstavlja korumpiranu marionetu kojom Izrael i Amerika lahko mogu upravljati. Ovaj proces otvaranja očiju širih masa je jedino pozitivno u ovom moru jada i čemera za Palestince.

Amos Oz, koji u zapadnim medijima slovi za „ljevičara“ i kojeg predstavljaju kao „glas mira u izraelskoj javnosti“ želi da ostane onakvim kakvim ga Zapad vidi, a ne da mu mogu prebaciti da je mutirao u jastreba. „Šta nam je činiti? Najbolja opcija za Izrael je da isposluje apsolutni prekid vatre, a da zauzvrat omogući olakšanje blokade Pojasa Gaze.“
Da je blokada zločin protiv čovječnosti i da nije u skladu s međunarodnim pravom, jer time Izrael aktivno učestvuje u izgladnjavanju Palestinaca – sve to Amosu nije ni na kraj pameti. Da bi mogao nad nekim počiniti „zločin protiv čovječnosti“ moraš ga prvo smatrati čovjekom.
Očigledno je da „glasovi mira“ u Palestincima ne vide humana bića koja imaju prava i potrebe te zbog toga ne vide nikakvu kontradiktornost u svojim izjavama.

Leave a Reply

*

captcha *