IslamBosna.ba- Doha je dovoljno bogata da bi joj se prijetilo blokadom, kazao je ministar finansija Katara, Ali Šerif el-Imadi u petak u intervju za The Times, dodajući da ogromne finansijske rezerve, koje njegova zemlja ima od prodaje gasa tokom prethodnih decenija, znače da mogu izdržati sankcije.

Imadi je kazao da su ekonomske osnove Katara bolje od onih u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i Egiptu i da, uprkos tome što su ih agencije za kreditne rejtinge smanjile, finansijski položaj Dohe ostaje znatno bolji od njenih konkurenata.

“Imamo 250 posto bruto domaćeg proizvoda suverenih investicionih fondova, imamo rezerve Centralne banke Katara, a imamo i strateške rezerve ministarstva finansija”, kazao je Imadi.

“Mi smo najbrže rastuća zemlja u regiji, 40 posto brža od najbliže zemlje Vijeća za saradnju Zaljeva (op. Ujedinjeni Arapski Emirati). Bahrein i Egipat, njihove obveznice su na nivou smeća”, kazao je on. “Ukoliko pogledate Saudijsku Arabiju, oni imaju prave probleme sa svojim finansijama”.

Katar je u ponedjeljak dostavio odgovor na listu od 13 zahtjeva Saudijske Arabije i zemalja koje su prekinule veze i uspostavile kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu usred velike diplomatske krize.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat najavili su da će preduzeti “političke, ekonomske i pravne korake” nakon što je Katar odbacio njihovu prvobitnu listu od 13 zahtjeva.

U zajedničkom saopćenju objavljenom kasno u četvrtak, grupa zemalja predvođena Saudijskom Arabijom okrivila je Katar da “nastavlja sabotirati i potkopavati sigurnost i stabilnost u zaljevskoj regiji”.

Katarski ministar vanjskih poslova Šejh Muhammed b. Abdurrahman Alu Sani rekao je da će ta zemlja učiniti “sve što treba kako bi zaštitila svoj narod”, optužujući zaljevske zemlje da pokušavaju potkopati sigurnost njegove zemlje.

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje zbog lažnih optužbi koje su iznijele četiri zaljevske zemlje u saopćenju izdatom u četvrtak navečer.

Grupa zaljevskih zemalja prekinula je zračne, pomorske i kopnene veze s Katarom, čime su presječeni vitalni putevi za uvoz, uključujući i prehrambene proizvode.

Oni su, također, naredili katarskim državljanima da napuste njihove teritorije i preduzeli različite mjere protiv katarskih firmi i finansijskih institucija.

IslamBosna.ba