IslamBosna.ba- Saudijska Arabija i njeni saveznici vode ‘rat bez krvi’ protiv Dohe nametanjem oštrog ekonomskog i političkog embarga, izjavio je ministar odbrane Katara.

Halid bin Muhammed el-Atijje je ovo kazao tokom razgovora za el-Arabi el-Džedid uoči susreta sa turskim ministrom odbrane Fikri Išikom.

“Zemlje koje su nametnule blokadu proglasile su rat bez krvi. Kako drugačije možete nazvati zatvaranje kopnenih, morskih i zračnih granica kako nanijeli nepravdu ljudima i nanijeli štetu socijalnoj strukturu Zaljeva”, kazao je Atijja.

“Čak ni stoka i kamile nisu pošteđene ovog ugnjetavanja”, kazao je on govoreći o hiljadama grla u vlasništvu stanovnika Katara koji su ostali na zarobljeni na zatvorenoj zapadnoj granici sa Saudijskom Arabijom.

Govoreći o nedavnoj posjeti Washingtonu, tokom koje je potpisao višemilijardni ugovor za kupovinu borbenih aviona F-15, Atijja je kazao da odnosi između Katara i Sjedinjenih Američkih država su ‘strateški i fokusirani na suzbijanje terorizma’.

On je kazao da je ‘potpuno nezamislivo’ da će SAD zatvoriti vojnu bazu El–Udejd u emiratu.
Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahren su 5. juna prekinuli diplomatske odnose sa Katarom, optužujući emirat da podržava terorizam, optužba koju Doha snažno negira.

Atijja će se u petak susresti sa svojim turskim kolegom, s obzirom da se Turska odupire pritisku da zatvori vojnu bazu u Kataru uslijed spora emirata sa susjedima u Zaljevu.

Ankara je uspostavila vojnu bazu u Kataru, koja će turskoj dati novi osnovu Zaljevu.

“Odnosi između Katara i njegove braće u Turskoj su historijski i kontinuirani”, kazao je Atijje, dodajući da broj vojnika koji će biti raspoređen u bazi ‘zavisi od vrste i veličine zajedničkih vježbi i zadataka”.

Ovog mjeseca turski parlament je po hitnom postupku usvojio zakon koji daje Ankari mandat da pošalje nekoliko hiljada vojnika u bazu.

Inicirani kontingent od 23 vojnika i pet oklopnih vozila stigao je 22. juna u Katar,  Rijad i njegovi saveznici su prošle sedmice uputili Kataru listu od 13 zahtjeva, među kojima se nalazi i zatvaranje turske baze u Kataru, ili će se suočiti sa daljim sankcijama.

Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je komentarišući zahtjeve saudijskog bloka kazao da traženje povlačenja turskih vojnika iz Katara predstavlja ‘nepoštovanje prema Turskoj’.

Turska je također obezbjedila hranu i druge vrste pomoći šaljući na stotine aviona i brodova u ovaj zaljevski emirat, iako pokušaji Ankare da posreduje između dvije strane nisu urodili plodom.

IslamBosna.ba