IslamBosna.ba– Ministar vanjskih poslova Katara, Muhammed Abdurrahman Alu Sani je kazao tokom televizijske konferencije za novinare da Katar nije dobio nikakvu ‘listu zahtjeva’ od Saudijske Arabije, UAE i Bahreina, nakon što je nekoliko medijskih izvještaja tvrdilo da su tri zemlje poslale pritužbe ovom zaljevskom emiratu.
Alu Sani je kazao da su izvještaji o takvoj listi lažni, napominjući da je kuvajtski posrednik, emir Sabah el-Ahmed el-Džabir es-Sabah posvetio značajne napore na pronalaženje prirode ovih pritužbi.Katarski ministar vanjskih poslova je naglasio da je njegova zemlja zbunjena izjavama zvaničnika zemalja Zaljeva. “Oni kažu da je ovo interno zaljevsko pitanje koje će riješiti zemlje Zaljeva, a onda svoje zahtjeve iznose SAD-u”, kazao je Alu Sani, napominjući da je ‘Katar samo zbunjen kakvi bi to zahtjevi mogli biti”.

Alu Sani je također odgovorio na izjavu ministra vanjskih poslova Saudijske Arabije, Adela el-Džubejra u vezi liste pritužbi koju navodno pripremaju zemlje Zaljeva da pošalju u Katar: “Zahtjevi ovih zemalja nisu jasni, zašto su onda preduzeli ove mjere?”.
“Da li se razlike u mišljenju rješavaju preduzimanjem mjera prije ili nakon iscrpljivanja svih mehanizama diplomatije ili dijaloga”, upitao je Alu Sani u istoj televizijskoj konferenciji za novinare, dodajući da ‘ove mjere, poput njihovih lažnih optužbi, imaju cilj da primoraju Katar da promijeni svoje politike ili nametnu starateljstvo nad zemljom, što smo mi u više navrata rekli da ne možemo prihvatiti”.
Ministar vanjskih poslova Katara je naglasio da je strateški izbor Katara da ‘pronađe rješenje za krizu za stolom kako bi razgovarali o problemu na zreo i informisan način”.
Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, zajedno s Egiptom su 5. juna prekinuli diplomatske odnose sa Katarom, optužujući Dohu da podržava ‘terorizam’, što Katar odlučno negira.

IslamBosna.ba