IslamBosna.ba- Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je fotografiju osobe kako drži papir s ispisanim jevrejskim pozdravom ispred Kabe u Mekki.
Na Twitter nalogu ministarstva na arapskom jeziku u subotu je objavljena fotografija uz sljedeći tekst: “Dobili smo ovu fotografiju od hadžije u Mekki, ona pokazuje pozdrav ‘Mirna subota’ (šabat šalom) koji je upućen Jevrejima ili Izraelcima iz srca Mekke. Ova prelijepa poruka odražava bratstvo i mir”.

Šabat šalom je  izraz kojeg Jevreji koriste kao pozdrav tokom šabata koji počinje u petak u petak i završava u sumrak u subotu.

Glasnogovornik izraelske okupacione vojske za arapsko govorno područje, Avichay Adraee, također, je komentarisao fotografiju: “Judaizam u Mekki. Međusobni suživot i poštovanje su jako lijepi”, napisao je on.
Ali, jedan od korisnika Twittera je fotografiju proglasio lažnom i fotošopiranom, pokazujući da je tekst obrađen, a da je originalna fotografija snimljena prije dvije godine.

Drugi korisnici Twittera su komentarisali da se sadašnji Harem razlikuje od Harema koji je prikazan na fotografiji zbog renoviranja što dokazuje da je fotografija prepravljana i starijeg datuma. Također, jedan od korisnika je poručio Izraelcima da ne iskušavaju strpljenje muslimana i da nisu svi kao porodica Alu Saud te da postoje milioni muslimana koji željno iščekuju pobjedu u el-Aksi.

Objava Ministarstva dolazi u vrijeme kada su odnosi između Izraela i pojedinih zemalja Zaljeva, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, sve srdačniji.
Prošle sedmice, u Bahreinu se održala konferencija o palestinsko-izraelskom mirovnom planu Trumpove administracije.
U dosad neviđenom intervju visokog zvaničnika Zaljeva od izraelskog novinara, ministar vanjskih poslova Bahreina je kazao daj eIzrael dio baštine regije.
U posljednjih nekoliko godina Izrael se dodvorava arapskim zemljama koji ga ne priznaju. U oktobru prošle godine izraelski okupacioni premijer Benjamin Netanyahu održao je iznenađujući razgovore u Muskatu sa vladarem Omana.

Otkako je princ Muhammed bin Selman imenovan za prijestolonasljednika Saudijske Arabije, normalizacija odnosa je zasnovana na dobro planiranim političkim i medijskim potezima. Ona se zasniva prvenstveno na pripremi saudijske javnosti za buduće formalne odnose sa Izraelom. U tom kontekstu, veliki broj medijskih ličnosti i drugih je izrazilo svoju podršku normalizaciji.

IslamBosna.ba