Teška vremena za propalestinske aktiviste iz Europe: nakon što su flotili “Free Gaza” grčke pomorske vlasti zabranile isplovljavanje u smjeru Obale Gaze, preko 120 putnika iz Europe, koji su namjeravali na Zapadnoj obali Jordana sudjelovati u mirovnim prosvjedima, izraelske vlasti su smjestile u pritvor s namjerom što bržeg protijerivanja iz zemlje. Daljnjih 200 putnika je nakon izraelske intervencije na putu prema Izraelu zaustavljeno već u europskim zračnim lukama.

“Dobrodošli u Palestinu”

Povod čitave akcije je tjedan pod nazivom “Dobrodošli u Palestinu” koji je uperen protiv židovskih naselja na području Zapadne obale Jordana, dakle područja koje bi palestinske autonomne vlasti uskoro mogle proglastiti neovisnom palestinskom državom. Izraelske vlasti pritom aktiviste iz Europe drže za “provokatore” i “propalestinske radikale” te im odbijaju dozvoliti ulazak u zemlju “iz sigurnosnih razloga”. U pritvorima na protjerivanje čeka preko 120 aktivista koji su uspjeli zrakoplovima doći do Izraela, ali su odmah nakon slijetanja privedeni. Zrakoplovne kompanije neslužbeno su izrazile negodovanje zbog akcija izraelskih sigurnosnih snaga koje su usred sezone prouzročile kaos u prometu prema Izraelu. Liberalni izraelski mediji kritički se osvrću na zaustavljanje aktivista i njihovo pritvaranje. Takve akcije, kako se navodi, nanose štetu ugledu Izraela.

Osmanski zakon

Unatoč nedolasku brojnih aktivista, organizatori na Zapadnoj obali mogu biti zadovoljni medijskim odjekom bez kojeg njihova akcije ne bi dospjela na stranice stranog tiska. Prema priopćenju inicijatora akcije “Dobrodošli u Palestinu” 50 do 100 aktivista je uspjelo doći do Zapadne obale Jordana kako bi sudjelovalo u prosvjednim akcijama protiv židovskih naselja ali i zida koji Izrael gradi na granici prema Zapadnoj obali. Židovska naselja na Zapadnoj obali Jordana i dijelovima istočnog Jeruzalema smatraju se najvećim preprekama na putu ka mirnom rješenju bliskoistočnog problema. Sadašnji izraelski premijer Benjamin Netanjahu, unatoč pritiscima iz Washingtona, ne želi odustati od politike gradnje novih naselja. U svojoj borbi za zadržavanje ilegalnih židovskih naselja izraelske vlasti posežu i za stoljećima starim zakonima. Krajem prošlog tjedna mirovna organizacija “Peace Now” sa Zapadne obale Jordana optužila je Izrael za bespravno oduzimanje zemljišta palestinskim vlasnicima s ciljem legaliziranja jednog židovskog naselja i gradnje ceste. Izrael se poziva na jedan zakon koji potječe iz vremena Otomanske vladavine Palestinom i koji vlastima omogućava zapljenu poljoprivrednog zemljišta u slučaju da ono stoji neobrađeno. Glasnogovornik Roberta Serryja, izvanrednog američkog koordinatora za Bliski istok, zaključio je kako ovaj postupak izraelskih vlasti “ne pridonosi poboljšanju situacije”.

(dwworldde)

Leave a Reply

*

captcha *