IslamBosna.ba- Danas su se u glavnom gradu Katara, Dohi, sastali predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas i predsjednik političke kancelarije islamskog pokreta otpora Hammasa, dok je Egipat izrazio spremnost da poradi na promjenama na inicijativi za zaustavljanje vatre i agresije na Gazzu kako bi udovoljio zahtjevima Hammasa, prije svega ukidanju opsade Gazze koja traje već godinama.

Miš’al i Abbas su se susreli u Dohi kako bi razmotrili diplomatske napore usmjerene na prekid vatre i cionističke agresije na Pojas Gazze. Lideri oba pokreta su se saglasili da je nužno zaustaviti agresiju na Gazzu kao i prekinuti višegodišnju opsadu i pozvali svjetsku javnost da radi na ostvarenju toga.

Jedan od visokih zvaničnika u Fatahu, Jasir Abdurebbah danas je na konferenciji u Ramali istakao da ovaj pokret podržava ukidanje opsade Gazze kako bi se zaustaviloa agresija na Gazzu istakavši da to nije zahtjev jedne frakcije niti pokreta, već je to zahtjev cijelog palestinskog naroda. Drugi zvaničnik Fataha Azzam el-Ahmed, uputio se u Kairo kako bi sa zvaničnicima u Egiptu razgovarao o razvoju situacije. Ranije danas, zamjenik predsjednika Političke kancelarije Hammasa, Ismail Henije istakao je da su uvjeti koje je Pokret otpora postavio “crvena linija ispod koje se neće ići“.

IslamBosna.ba