IslamBosna.ba- Predsjednik Hamasovog politbiroa, Halid Miš’al je izjavio na jučerašnjoj konferenciji za medije u Dohi  da je podrška stanovnika Gazze glavni razlog pobjede Otpora, potvrđujući da je palestinski otpor moralno trijumfovao nad izraelskim zločinima.

 “Izrael je poražen u ovoj bici koja je srušila imidž nepobjedivosti izraelske vojske”, naglasio je on i dodao „Izraelski lideri su govorili o iluzornoj pobjedi u Gazzi. Međutim, ova bitka nije posljednja, već je važan korak na putu do oslobođenja“.

Miš’al je izjavio da palestinske oružane grupe, naročito Brigadu el-Kassam, palestinski narod kod kuće i u dijaspori, kao i arapska nacija smatraju jezgrom oslobodilačke vojske. „Izraelska ofanziva na Gazzu je umanjila udaljenost i približila nas je oslobađanju Jerusalema i Mesdžidul Akse. Mi znamo da je Izrael jak i da ima međunarodnu podršku. Međutim, mi nećemo ograničiti svoje snove ili napraviti kompromise našim zahtjevima. Bitka u Gazzi je ojačala i aktivirala opciju otpora, dok je također svijetu predočila ružnu i rasističku sliku Izraela”, dodao je on.

Miš’al  je naglasio da su palestinske frakcije bile ujedinjene kako tokom razgovora u Kairu tako i na bojnom polju.

On je obećao da će ubrzati obnovu Gazze kao i liječenje ranjenih. „Ovo je naša uloga, i to je uloga arapskog svijeta i palestinske vlade nacionalnog jedinstva“.

Miš’al je pozdravio palestinske grupe otpora kao i vođe u Pojasu Gazze koje su se tokom proteklih godina oštro pripremali za borbu i koji su doveli do pobjede.

“Izraelski napad je ojačao palestinsko nacionalno jedinstvo, uprkos činjenici da je njegov glavni cilj bio da se to jedinstvo potkopa. Ovaj rat nam je nametnut nakon što su shvatili da sedmogodišnja blokada ne postiže uspje”, kazao je Miš’al.

Vođa Hamasa je kazao da je Izrael očajnički nastojao da proglasi pobjedu nakon 51 dana agresije. On je naglasio potrebu za ubrzanom rekonstrukcijom Pojasa, pozivajući Egipat da otvori granice Refaha kao ‘bratski potez’.

On je također zatražio ubrzanje završetka procesa nacionalnog jedinstva kako bi vlada koncenzusa preuzela svoje odgovornosti kako u Gazzi tako i na Zapadnoj obali.

„Otpor je svetinja i oružje je svetinja i nećemo prihvatiti da ono bude na dnevnom redu budućih pregovora sa Izraelom. Niko ne može razoružati Hamas i njegov otpor“, poručio je Miš’al.

“Vrhovni zapovjednik Brigada El-Kassam, Muhammed ed-Dajf je dobro, uprkos željama naših neprijatelja i nastojanjima da bude suprotno”, dodao je Miš’al.

Na pitanje kako je mogao pristati na sporazum o prekidu vatre koji je odbacio u prvoj sedmici rata, Miš’al je odgovorio: “Naši zahtjevi su bili pravedni ali na kraju smo imali palestinske zahtjeve, s jedne strane, i patnju civilnog stanovništva Gazze s druge strane. Zato smo dogovorili primirje znajući da će opsada biti podignuta, dok će druga pitanja poput luke i aerodroma biti na pregovaračkom stolu za mjesec dana, a oružje u rukama otpora je garancija da će njegovi ciljevi, iznad sve izgradnja aerodroma i luke, uz oslobađanje zatvorenika, biti postignuti”.

Obraćajući se izraelskoj javnosti Miš’al je kazao: „Vaše vođe vam lažu, i djeluju u ime svojih vlastitih interesa da bi politički preživjeli. Morate razumjeti da niste sigurni sve dok traje okupacija. Mi nismo neprijatelji vaše vjere, mi poštujemo svaku vjeru. Naš neprijatelj je okupacija, naselja i krađa naše zemlje. Srž sukoba je okupacija i izgradnja naselja i njihovo proširenje. Glavni zahtjev palestinskog naroda nije samo podizanje opsade Gazze već i formiranje nezavisne države i kraj izraelske okupacije”, kazao je Miš’al.

On je pozvao arapske i islamske zemlje da uzmu učešće u podršci palestinskom otporu.

Miš’al se zahvalio vođama Turske, Katara, Tunisa i narodima Latinske Amerike i svim slobodnim ljudima svijeta na njihovoj neprestanoj podršci palestinskom narodu i otporu.

„Narod Gazze je postao simbol postojanosti i častan primjer cijelom svijetu. Svi Palestinci Gazze i slobodni ljudi svijeta su partneri u ovoj pobjedi“.

IslamBosna.ba