IslamBosna.ba – predsjednik Hamasovog politbiroa Halid Miš’al saopćio je danas da je ovaj pokret spreman za eventualne predsjedničke i izbore za zakonodavnu skupštinu. On je istakao da je “palestinsko pitanje veće i značajnije od Fetaha i Hamasa i od svih ostalih palestinskih frakcija i nužno je zajednički uložiti trud u oslobođenje i osnivanje države.” On je još dodao: “Mi smo spremni za predsjedničke i izbore za zakonodavnu skupštinu.”

Miš’al je imao kratko telefonsko obraćanje studentima jednog univerziteta u blizini Ramale nakon što je Hamasova studentska organizacija pobijedila na izborima za Studentsku skupštinu univerziteta. Tu pobjedu je priznao i Fetah i čestitao Hamasu.

Glasnogovornik Hamasa, Sami ebu Zuhri kazao je da rezultati predstavljaju veliku pobjedu palestinskog otpora, dodajući da oni odražavaju snagu Hamasa uprkos ad hominem kampanjama koje nastoje iskorjeniti Pokret sa Zapadne obale.
Sa svoje strane, glasnogovornik Hamasa za inostranstvo, Husam Bedran kazao je da ova pobjeda dokazuje da Palestinci ‘neusumljivo podržavaju oružani otpor i da Hamas ostaje vjeran svjetonazoru i težnjama palestinskih građana uprkos ugnjetavanju i proizvoljnim kampanjama otmica koje sprovodi izraelska okupacija i Palestinska samouprava nad vođama i simpatizerima Pokreta”.
On je dodao da poraz koji je doživio Fetah je impicitna poruka stranci i PA da poprave svoje izbore i političke pristupe koje nisu u skladu sa težnjama palestinskog naroda.
U srijedu je Islamski Wafaa’ blok (Hamas) na Birzajt univerzitetu osvojio 26 od ukupno 51 mjesta u studentskom vijeću, dok je Fetah osvojio 19 mjesta.
U brojkama Hamas je dobio 3.400 glasova, a Fetah 2.545.
Neposredno prije izbora vođe Fetaha su kazale da će rezultati izbora predstavljati ‘stvarni odraz volje Palestinaca kao i političko raspoloženje na Zapadnoj obali.

IslamBosna.ba