Odbrana Ratka Mladića neće biti spremna za početak suđenja prije kraja oktobra ove godine – rekao je danas Mladićev branilac Branko Lukić.

“Ostajemo pri ranijem stavu da bi svaki termin za početak suđenja pre kraja oktobra bio nepravedan prema odbrani Mladiću”, istakao je Lukić na statusnoj konferenciji, javlja Srna.

Pretpretresni sudija Alfons Ori (Alphons Orie) ranije je početak suđenja najavio za 27. mart, napominjući da taj datum “nije uklesan u kamenu”, ali da bi strane u postupku trebalo da se pripremaju za početak procesa tog datuma.

Branilac Lukić rekao je da odbrana neće biti spremna za suđenje zato što joj je tužilaštvo već predalo na stotine hiljada strana i materijal još pristiže, a tim odbrane još nije fomiran.

“Mi sarađujemo sa tužilaštvom i komunikacija je prijateljska, ali smo preopterećeni i mi i oni”, rekao je Lukić, naglasivši da u timu odbrane nema dovoljno ljudi i još nije imenovan ko-branilac, javlja Srna.
Zastupnik optužbe Dermont Grum rekao je da tužilaštvo ima povjerenja da će sudsko vijeće datum početka suđenja odabrati u skladu sa pravima optuženog, a da će se tužioci potruditi da ispune utvrđene rokove.
Prema objašnjenu sudije Orija, sudsko vijeće još nije donijelo odluku kojim će se tempom suđenje odvijati, odnosno koliko često bi se zasijedalo u toku sedmice. Ori je Lukiću savjetovao da u pregledanju materijala odredi prioritete.
Obraćajući se sudiji sa “druže Ori”, zločinac Mladić je rekao da “očekuje fer suđenje”, ali da misli da će ono biti “po staroj narodnoj, kadija te tuži kadije ti sudi”. On se požalio da ne vidi slova na monitoru ispred sebe, da je tekst na jeziku koji on ne razumije i da mu treba vremena da shvati šta govori prevodilac.
Zločinac Mladić je ponovo protestovao jer mu se u transportu od pritvorske jedinice do tribunala na ruke stavljaju lisice. On je ponovio da je “teško bolestan i da mu je desna strana tijela oduzeta, kao posljedica moždanog udara od 2008. godine, za koji je rekao da je Božja volja ili posljedica vijetnamskog sindroma”.
Sudija Ori nije dopustio Mladiću ni da ga oslovljava sa druže, niti da govori o pitanjima koja su u vezi dokaznog postupka. Mladić namjeravao je da govori o njegovim bilježnicama, za koje je rekao da nisu dnevnik, i o 1918. godini i Gavrilu Principu, ali ga je sudija spriječio, uz napomenu da je, ukoliko datum ima veze sa sukobom u bivšoj Jugoslaviji, to pitanje dokaza, o čemu treba govoriti u toku suđenja.
           
Ori je upozorio da će naložiti da se optuženi izvede iz sudnice ukoliko ga i ubuduće bude prekidao. Naredna statusna konferencija zakazana je za 23. februar.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *